Naslovna HRONIKA Uprava carina:Sprečeno krijumčarenje radioaktivnog gromobrana

Uprava carina:Sprečeno krijumčarenje radioaktivnog gromobrana

Foto: Uprava carine

BEOGRAD – Uprava carina saopštila je danas da je na izlazu graničnog prelaza Bezdan otkriven pokušaj krijumčarenja radioaktivne glave gromobrana u prostoru za rezervni točak jednog vozila.

Prilikom izlazne kontrole automobila nemačkih registarskih oznaka 4. marta se oglasio alarm detektora radioaktivnosti, zbog čega je hitno sprovedena detaljna kontrola, uz sve neophodne mere bezbednosti i zaštite.

Tada su u prtljažniku, u prostoru za rezervni točak, pronađeni neprijavljena metalna glava gromobrana i uređaj za merenje sastava matala, na koje je ručni detektor za merenje jonizujućeg zračenja odreagovao.

Navodi se da je odmah obaveštena inspekcija za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost, kao i Direktorat za radijaciju i nuklearnu bezbednost, koji su prema važećoj proceduri stupili u kontakt sa Institutom za nuklearne nauke Vinča, radi preduzimanja daljih mera.

Nadležne službe su preuzele i obezbedile radioaktivne predmete, dok su trojicu putnika, državljane Hrvatske, zajedno sa vozilom preuzeli u dalju nadležnost policija i tužilaštvo.

“Napominjemo da carinska služba za otkrivanje i sprečavanje nedozvoljenog prometa radioaktivnih i nuklearnih materijala na graničnim prelazima koristi stacionarne monitore i ručne detektore za merenje jonizujućeg zračenja”, navodi se u saopštenju.

Exit mobile version