VAŠINGTON – Nova oluja, praćena pljuskovima, grmljavinom i jakim vetrom, zahvatila je danas američku saveznu državu Kaliforniju, u kojoj je proglašeno vanredno stanje i gde je poremećen saobraćaj i povećana pretnja od poplava.

U severnom delu te američke države su naložene evakuacije nakon što su nabujale reke i potoci, s preplavljeno je nekoliko velikih autoputeva, prenosi Glas Amerike.

U okrugu Santa Kruz, nabujali potok razorio je deo glavne ulice u gradu Sokvel sa 10.000 stanovnika, gdje je blokirano nekoliko četvrti.
U zalivu San Franciska, zbog poplava je blokirano nekoliko velikih autoputeva.

Pripadnici hitnih službi u okrugu San Luis Obispo nadziru nasipe i nabujale reke, nakon bujične kiše.

U nekim delovima tog područja već je palo 13 centimetara kiše, dok bi u pojedinim oblastima između Los Anđelesa i San Franciska moglo da padne i trostruko više.

Predsednik Džozef Bajden proglasio je vanredno stanje u Kaliforniji, i naložio da joj se uputi federalna pomoć.

Guverner Gevin Njusom proglasio je vanredno stanje u 21. okrugu, što je prethodno uradio za 13 okruga.

Ranije su izdata upozorenja na evakuaciju stanovnika više zajednica u podnožju brda i planina, u kojima postoji rizik od poplava i klizišta. Takođe je naređena evakuacija malog broja stanovnika centralne obale.

Meteorolozi upozoravaju da bi saobraćaj u planinskom području mogao da bude otežan ili nemoguć tokom najnovije oluje koja je pogodila Kaliforniju.

Očekuje se da će tokom narednih nekoliko dana pasti više od dva metra snega u višim planinskim područjima.

Foto:Tanjug AP