LONDON – Britanska Meteorološka služba saopštila je da bi večerašnja temperatura mogla da padne ispod minus 15 stepeni Celzijusa u pojedinim škotskim dolinama, naročito tamo gde već ima snežnog pokrivača.

Najniža temperatura zabeležena u Velikoj Britaniji do sada ove godine bila je minus 10,4 stepena Celzijusa u Drumnadročitu u blizini Invernesa u Škotskoj u ranim satima 19. januara, prenosi Tajms.

Temperature bi trebalo da padnu skoro šest stepeni ispod najnižeg nivoa prošlog marta, kada su dostigle minus 9,1 stepeni Celzijusa u Abojnu u Aberdinširu.

Kasnije u toku nedelje očekuje se da će se više od 20 centimetra snega akumulirati u škotskim visoravnima, a više od 5 centimetra na nižim površinama na severoistoku Engleske.

Glavni meteorolog Meteorološke službe Den Suri izjavio je da je iznenadno hladno vreme rezultat “arktičke pomorske vazdušne mase” koja donosi hladan vazduh sa severa.

”Sneg već pada u delovima zemlje na severu gde su verovatni poremećaji u saobraćaju, kao i šansa da neke ruralne zajednice budu odsečene”, ocenio je Suri.

Agencija za zdravstvenu bezbednost Velike Britanije izdala je upozorenje o hladnom vremenu trećeg nivoa, što znači da će biti kontaktirani ranjivi i visokorizični ljudi, a zdravstvene službe očekuju naglo povećanje potražnje za negom.

Agencija savetuje zagrevanje domova na najmanje 18 stepeni Celzijusa, posebno za one koji su nepokretni, imaju dugotrajnu bolest ili su stariji od 65 godina, navodi Tajms.

Menadžer državne mreže u Autoputevima Britanije Dejl Hipkis posavetovao je vozače da u automobilima drže osnovne stvari kao što su baterijska lampa i topla odeća u slučaju da se zaglave.

”Mrazni uslovi donose toliko opasnosti. Preduzmite sve moguće korake da unapred isplanirate svoje putovanje i dozvolite mnogo dodatnog vremena na putovanju da biste se pripremili za neočekivano”, rekao je on.

Foto: Pixabay