BEOGRAD – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić predstavio je danas najvažnijie infrastrukturne projekte za “Novo lice Srbije”, a tom prilkom potpisan je ugovor o poslovnoj saradnji između JP Pošta Srbije i JP Putevi Srbije, pa će sada vozači moći da uređaje za elektronsku naplatu putarine (tagovi) kupe i na šalterima Pošte.

Ugovor su potpisali v.d. direktora JP Putevi Srbije Zoran Drobnjak i v.d. direktora JP Pošta Srbije Zoran Đorđević i od danas će u 100 poslovnica Pošte vozači moći da kupe uređaj za elektronsku naplatu putarine po ceni od 2.022 dinara.

Planirano je da do kraja meseca ovu uslugu mogu da pruže i sve poslovnice Pošte.

Vesić je rekao da je trenutno u Srbiji registrovano 2,8 miliona automobila i da je, kada je reč o prolasku na naplatnim stanicama, samo 50 odsto onih koji koriste elektronsku naplatu putarine.

Zbog velikog protoka saobraćaja na naplatnim rampama i gužvi koje su, kako je rekao, očigledno veće tamo gde se putarina ne plaća elektronski, potrebno je motivisati vozače da koriste elektronsku naplatu.

“Vlada je nedavno donela odluku o poskupljenju putarine za 14 odsto, ali je zato za elektronsko plaćanje povećana za 8 odsto i na taj način prvi put u istoriji imamo dve cene jer želimo ljude da stimulišemo”, rekao je ministar Vesić.

On je dodao da je web platforma za elektronsku naplatu napravljena zajedno sa Severnom Makedonijom i Albanijom i da srpski tag može da se koristi u tim zemljama i obrnuto.

Što se tiče najvažnijih projekata u infrastrukturi kada je reč o saobraćajnicama, ministar je najavio da će u petak biti završena brza saobraćajnica Surčin – Novi Beograd.

“Upravo se sada stavlja poslednji sloj asfalta, poslednjih 450 metara, tako da ćemo dobiti i brzu vezu između Zemuna i Novog Beograda sa autoputem Miloš Veliki, tu radimo petlju Jakovo i to će omogućiti da 40.000 ljudi koji gravitira u tom kraju brže izlazi na Miloš Veliki, rasteretićemo sam autoput Beograd – Šid jer se neće preko tog autouputa izlaziti na Miloš Veliki”, rekao je Vesić.

Najavio je da će 1. juna biti završena obilaznica oko Beograda do Bubanj Potoka, što, kako je rekao, znači da tranzitni saobraćaj više neće ići preko Gazele.

“U međuvremenu radimo punom parom Sremska Rača – Kuzmin koji treba da bude gotov krajem godine. To je deo autoputa Beograd – Sarajevo. Radimo nastavak autoputa Miloš Veliki do Požege, od Pakovraća do Požege, a u aprilu ćemo pustitii prvi deo Moravskog koridora od Pojata skoro do Kruševca”, rekao je ministar Vesić.

Pomoćnik direktora JP Putevi Srbije za naplatu putarine Darko Savić rekao je da je web platforma za elektronsku naplatu putarine prekretnica u poslovanju JP Putevi Srbije u delu elektronske naplate i da će se na taj način svim građanima olakšati putovanja.

“Tehnički je osmišljena tako da na nju mogu da se povežu i ostali sistemi za naplatu putarine zemalja u regionu, vrlo brzo nas očekuje povezivanje i nekih drugih zemalja koje nisu potpisnice Open Balkan”, rekao je Savić.

On je naglasio da JP Putevi Srbije sada ima 650.000 korisnika elektronske naplate putarine i da više od 50 odsto prihoda koji ostvari, odnosno oko 150 miliona evra, više ne ide kroz živ novac i ruke inkasanata, već se taj novac uplaćuje direktno elektonski i ta vozila prolaze kroz naplatne stanice bez zaustavljanja.

indeksonline.rs/Tanjug