BEOGRAD – Reprezentativni Vojni sindikat Srbije uputio je danas inicijativu ministru odbrane za izmene i dopune Zakona o Vojsci Srbije, na osnovu kojih bi se profesionalnim vojnicima omogućilo da odlaze u penziju sa navršenih 53 godine života i 40 godina penzijskog staža.

U saopštenju Sindikata navodi se da su uputili inicijativu radi stvaranja uslova da profesionalni vojnici ostvare pravo na penziju iz službe u Vojsci Srbije pod istim uslovima kao podoficiri i oficiri do čina potpukovnika.

“Profesionalni vojnici koji navrše 40 godina penzijskog staža i 53 godine života, iz te službe ne mogu otići u penziju po osnovu Zakona o VS, već prema propisima o PIO, sa navršenih 55 godina života, dok njihove kolege podoficiri i oficiri do čina potpukovnika osnovom člana 110. stav 1. tačka 9) podtačka (1) Zakona o VS, ispunjavaju uslov za penzionisanje sa navršenih 53 godine života i 40 godina penzijskog staža”, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, taj zahtev je upućen zbog specifičnosti vojne službe profesionalnih vojnika koji zbog smanjenih zdravstvenih i fizičkih mogućnosti više ne mogu adekvatno i u potpunosti da izvršavaju specifične zadatke, zbog čega je zakonodavac opravdano propisao da ova lica imaju pravo na penziju.

U Sindikatu ističu da bi se usvajanjem ove izmene i dopune, otklonila, pre svega, neopravdana razlika, kao i da bi se u značajnoj meri popravila motivacija kod profesionalnih vojnika da u službi u VS ostanu ceo radni vek.

indeksonline.rs/Tanjug