OHRID – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da su pregovori u Ohridu bili samo početak jednog dugog i teškog procesa, a da je novina to što su u pregovarački okvir ubačene kazne za one koji ne ispunjavaju obaveze.

On je, posle višečasovnog sastanka sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, specjalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u Ohridu, odgovarajući na pitanje novinara da li je to kompromisno rešenje, odgovorio da je to početak.

“Kao što znate, ja sam ozbiljan čovek, niti seirim, niti tugujem. Ja znam da je ovo težak, ozbiljan i odgovoran proces. Nemoguće je da nešto što traje 150 godina i duže sada završite za jedan dan. Moramo da udemo u ozbiljne procese, rešavamo ozbiljne probleme i da donesemo olakšanje za ljude koji žive na obe strane administrativne linije, a vi biste rekli granice. Mi moramo da pronalizimo rešenja, trpimo kritike i to mora da bude cilj. A to da li će se nešto desiti preko noći to je bezveze”, poručio je Vučić.

Dodao je da će morati da nastave da rade, samo što će sada da nam cene učinak pojedinačno.

“Priština ne ispunjanva ZSO nema napretka za Prištinu, Srbija nije spremna da uradi to i to, nema napretka za Srbiju. To je novo i to će ovih dana biti ubačeno u pregovarački okvir. Nemojte da sumnjate da će se pritisci i na jedne i na druge nastaviti. Niti je Kurti mnogo srećan zbog toga, niti ja skačem u nebo, jer znam da nemam problem sa nečim danas ali ću imati sutra”, istakao je Vučić.

Dodao je da, ako se krene u dobrom smeru sa tim, onda sledi u povratank u institucija, ali, ističe, ako ga pitate da li je preveliki optimista po tom pitanju, nisam sasvim siguran da će to jednostavno da ide.

Na konstataciju novinarke da ništa nije potpisao kako su se to, kako je rekla, nadali iz opozicije, Vučić je odgovorio: “Što, da me vešaju na Terazijama?”.

Na pitanje stranih novinara da li je spreman da poseti Prištinu i tamo se sretne sa Kurtijem, Vučić je odgovorio da to nije problem jer se sreću stalno, ali da imaju drugačiji pogled na status Prištine.

“Dobro je što se češće srećemo za naše odnose. Posebno volim da odem, nekad je to bio deo Prištine, ne znam da li je to i danas, u Gračanicu. Imate divan manastir, nekoliko dobrih kafana i mnogo odličnih domaćina kod kojih volim da idem. Pa ja vas pozivam da dođete tamo i da odemo na slavu da se lepo počastimo, pojedemo, popijemo, taman za prijateljstvo među Srbima i Albancima. Dogovoreno?”, uzvratio je Vučić novinaru.

indeksonline.rs/Tanjug