BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da predstoji dobro vreme za saradnju Srbije i Italije.

On je nakon potpisaivanja više sporazuma sa Italijom rekao da je srećan, jer je prisustvovao najvećem poslovno- naučnom forumu u 10 godina, za koji je rekao da je jedinstven po tome što je organizovan sa samo jednom zemljom.

“Srećan sam što je to Italija i što Tajani nije zaboravio na Srbiju i Zapadni Balkan. Hvala privrednicima 151 italijanske kompanije i 256 srpskih”, rekao je Vučić.

On je rekao i da veruje da će se sadašnji obim trgovinske razmene od 4,6 milijardi već naredne godine značajno uvećati i da će to biti podstrek i za srpske kompanije, ali i za italijanske da ulažu u Srbiju.

Kako je rekao, kada se vidi da kompanije mogu da računaju na podršku svoje vlade, to je najbolji ambijent za ulaganja.

Vučić je naglasio i da je Srbija u prethodne tri godine imala uspeh i da je uspela da privuče 63 odsto ukupnih stranih investicija na Zapadnom Balkanu, a da je u tome uspela zahvaljujući stabilnosti fiskalnog i monetarnog sistema, podsticajne politike i subvencija.

Kako je dodao, namera je da se privuče što više malih i srednjih preduzeća iz Italije, od prehrambene do drvne industrije.

“Širok je dijapazon naše saradnje. U italijanskim kompanijama radi hiljade naših ljudi, oko 22 000. Značajan je i doprinos finansijskom sektoru – dve, tri italijanske banke su prisutne. Razmislite koliko je to u novcu kada je budžet 18 milijardi. To govori koliki je značaj italijanskih ulaganja u našu zemlju”, rekao je Vučić.

On je naglasio da je Italija drugi najveći strani investitor u Srbiji koja postaje dodatno interesantna imajući u vidu politiku nove italijanske vlade.

“Želimo uspeh vladi Đorđe Meloni i Tajanija, oni podržavaju Srbiju na mnogim forumima i nisu vodili politiku pritisaka. Hvala i verujem da ćemo moći da imamo još bližu saradnju”, rekao je on.

Pozvao je Tajanija da na sajmu u Veroni od 2. do 5. aprila poseti zajednički štand Srbije, Albanije i Severne Makedonije sa srpskim, albanskim i makedonskim vinima.

“Mislim da je dobro vreme za saradnju ispred nas. Hvala Tajaniju koji je drugi put u našoj zemlji, moliću da dođe i treći, kao i Meloni da dođe tokom godine. Tada možemo još ovoliko sporazuma i memoranduma da pretvorimo u ugovore”, zaključio je on.

indeksonline.rs/Tanjug