BEOGRAD – Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je danas da je u budžetu Republike Srbije odvojeno 300 miliona dinara u vidu subvencija za kupovinu električnih i hibrid vozila.

“Ovo je svakako jedna od mera koja vodi ka poboljšanju vazduha, ali isto tako ova mera ima kontinuitet. Iz godine u godinu ostavljamo sve više sredstava zato što je interesovanje građana izuzetno veliko”, rekla je Vujović za Tanjug.

Ministarka je dodala da je Program zaštite kvaliteta vazduha do 2030. godine dokument koji će sa akcionim planom doprineti većem kvalitetu vazduha, a on će biti relizovan uz saradnju sa Ministarstvom rudarstva i energetike, kao i sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

“Mogli smo da čujemo i u prethodnom periodu ministra Vesića koji je govorio o deregistraciji vozila, zameni starih vozila koja su ekološki neprihvatljiva za novija koja manje narušavaju životnu sredinu. Ta mera subvencija će krenuti od 1. januara 2024. godine”, rekla je ona.

Vujović je navela da je ministarstvo sprovelo konkurse za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama i individualnim domaćinstvima i da se sve više lokalnih samouprava među kojima su Kragujevac, Valjevo i Užice prijavljuje sa novim programima.

“U Valjevu smo 70 miliona dinara odvojila za zamenu čitave gradske toplane. Naravno da to nije jedinii izvor koji je uticao na kvalitet vazduha, postoje individualna domaćinstva, deponije”, izjavila je Vujović.

Na pitanje šta je prioritet prilikom izgradnje sedam novih regionalnih centara za odvajanje otpada Vujović je rekla da se on određuje po spremnosti dokumentacije lokalnih samouprava.

“Ka sedam centara koja kreću sa izgradnjom će gravitirati 50 jedinica lokalne samouprave, prioritet je sada Valjevo. Prioritet gledate po spremnosti dokumentacije, ne samo tog grada već okolnih opština koje učestvuju u tom regionalnom centru”, objasnila je ministarka.

Ona je rekla da se paralelno radi na zatvaranju starih deponija koje građani koriste 50, 60 godina i dodala i da će jedna od najvećih deponija u Srbiji koja se nalazi u Valjevu uskoro biti sanirana.

Vujović je rekla i da se njeno ministarstvo aktivno bavi izgradnjom kanalizacionih mreža i postrojenja za preradu otpadnih voda i da se trenutno radi projekat izgradnje kanalizacije u Nišu u vrednosti od 87 miliona evra.

“Mi u ovom trenutku radimo kanalizaciju u Nišu, to je jedan od najvećih ekoloških projekata u gradu. Kanalizacija u četiri sela biće izgrađena u dužini od 46 kilometara sa šest kolektora koji će otpadnu vodu dopremati do postrojenja”, navela je ona.

Vujović je rekla da pored otpadnih voda, na zagađenje reka utiču i divlje deponije na njihovim obalama i dodala da često ovaj problem nastaje kada otpad dođe iz susednih zemalja.

“Zatvaramo pribojsku deponiju, radovi su intezivno u toku. Imamo problem sa otpadom koji dolazi iz Crne Gore. Mi smo stalno u komunikaciji sa susednim državama u rešavanju tog problema”, zaključila je Vujović.