MOSKVA – Sastavni deo rešavanja sukoba u Ukrajini trebalo bi da bude ukidanje svih nezakonitih sankcija i tužbi protiv Rusije pred međunarodnim sudovima, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenosi RIA novosti.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije skrenulo je pažnju na izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je „nedvosmisleno izneo destruktivnu američku i, shodno tome, ukrajinsku poziciju”, rekavši da su „Sjedinjene Države spremne da nastave da snabdevaju Kijev oružjem i vojnom opremom, a ne na diplomatsku interakciju sa Rusijom u cilju upravljanja krizom”.

„Sastavni deo postizanja održivog mira treba da bude ukidanje svih nezakonitih sankcija i tužbi protiv Rusije pred međunarodnim sudovima“, rekla je Zaharova u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.

Ona je naglasila da je za postizanje održivog mira neophodno postići prekid isporuke oružja i plaćenika Ukrajini, okončanje neprijateljstava, povratak Ukrajine u neutralni vanblokovski status, međunarodno priznanje nove teritorijalne realnosti koje su rezultat ostvarivanja prava naroda na samoopredeljenje.

Zaharova je poručila da Ukrajina mora biti demilitarizovana i denacifikovana, kao i da moraju biti eliminisane sve pretnje koje dolaze sa njene teritorije.

Kako je navela, moraju biti obezbeđeni beznuklearni status Ukrajine i garancije za prava ruskog govornog stanovništva i nacionalnih manjina.

indeksonline.rs/Tanjug