PODGORICA – Iako stručnjaci smatraju drugačije, predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović ponovio je stav da je način na koji su raspisani vanredni parlamentarni izbori neustavan.

Smatra da Skupština treba prvo sebi da skrati mandat, pa da se nakon konsultacija sa novim predsednikom Jakovom Milatovićem raspišu izbori.

On je tokom obilaska puta Mateševo – Kolašin kazao da mu je žao zbog napada na poslanika Demokratske partije socijalista Jevta Erakovića, ali da nadležni organi Crne Gore ne bi imali čime drugim da se bave kada bi lično prijavljivao sve napade.

Kazao da je u slučaju napada na Erakovića reagovala država, te da on nije imao potrebu da se oglasi.

“Reagovala je država, procesuiran je počinilac. Žao mi je što se to desilo, ali najvažnije je da su reagovali državni organi. Eraković je, ikao ne opravdavam, verbalno napadnut. Radim poređenje sam sa sobom – kad bih prijavljivao verbalne napade organi Crne Gore ne bi imali prilike nijednom drugom temom da se bave, ni policija ni tužilaštvo”, rekao je Abazović, preneo je portal RTCG.

Komenarišući slučaj predsednika Revizorskog odbora Luke Bar Miloša Ostojića koji je na društvenim mrežama vređao manjine, Abazović je rekao da ljudi koji šire nacionalnu netrpeljivost ne zaslužuju pažnju.

Na pitanje da li je tačno da Skupština razmišlja da poništi ukaz aktuelnog predsednika Mila Đukanovića o raspisivanju parlamentarnih izbora, Abazović je izjavio da ne zna šta radi parlament, ali da je njegov stav kristalno jasan.

“Način na koji su raspisani izbori je neustavan i tačka. Ako to prihvati većina ili manjina, onda samo neka ne osporavaju pravo Milatovića da bilo kad raspiše izbore, a da se ne poziva na zakon. Ti koji pričaju, ne znaju na koji se član zakona poziva gospodin Đukanović”, rekao je Abazović.

Smatra da Skupština treba prvo sebi da skrati mandat, pa da se nakon konsultacija sa novim predsednikom Milatovićem raspišu izbori.

“To je jednostavan put i primenjiv, sve van toga je nasilje”, poručio je Abazović.

Upitan ko će biti nosilac liste Demokrata i njegovog GP Ura, Abazović je kazao da će se o tome dogovoriti i da ga raduje da sa Demokratama i drugim političkim subjektima imaju odličnu saradnju.

Abazović je, na pitanje o tužbi smenjenog direktora policije Zorana Brđanina, rekao da je to očekivan potez i da nadležni organi treba da rade svoj posao.

indeksonline.rs/Tanjug