TIRANA – Sud u Albaniji odbio je danas da isporuči rusku blogerku Svetlanu Timofejevu koja je uhapšena prošle godine zbog sumnje za špijunažu, ali se suočava sa sličnim optužbama i u Moskvi.

Timofejeva je uhapšena sa Rusom i Ukrajincem u avgustu 2022. godine jer je, navodno, ušla u bivšu vojnu fabriku na oko 80 kilometara od Tirane.

“Sud je odlučio da ne prihvati zahtev ruskih vlasti da se ona isporuči Ruskoj Federaciji”, rekao je sudija, prenosi Rojters.

Timofejeva se potom nasmejala, kada joj je presuda prevedena na ruski.

Ona je ranije odbacila optužbe o špijunaži, rekavši da joj je jedina želja da uđe u bivši vojni objekat bila da snimi napuštene zgrade iz Hladnog rata i da nije bio znak o zabrani ulaska.

Blogerka se suočava sa sličnim optužbama u Moskvi i ona je prošle godine zatražila azil u Albaniji u pokušaju da izbegne isporučenje Rusiji.

Sud je preinačio raniju presudu albanskog ministarstva pravde da je isporuče.

“Ruska država je zemlja koja ne garantuje bilo kakva ljudska prava. Zahtev za izručenjem i slučaj protiv Timofejeve je izmišljen”, rekao je njen advokat Fatmir Luši.

Poznata kao Lana Sator, Timofejeva ima više od 250.000 pratilaca na Instagramu, gde je godinama kačila fotografije napuštenih zgrada i starih, zarđalih vojnih instalacija.

indeksonline.rs/Tanjug