BERLIN – Šef španske diplomatije Hose Manuel Albares potvrdio je da će Španija biti jedina država u šengenskom prostoru koja neće prihvatiti pasoše tzv. Kosova, uprkos liberalizaciji viznog režima.

Albares je, posle sastanka sa šefom nemačke diplomatije u Berlinu, rekao da Španija ima svoju politiku nepriznavanja Kosova, a to uključuje i nepriznavanje pasoša, prenosi ara.cat.

„Španija ima svoju politiku nepriznavanja Kosova, a to uključuje i nepriznavanje kosovskog pasoša, kao što smo dosledno činili do sada“, rekao je Albares.

Brisel je u petak najavio da će španska vlada biti jedina u šengenskom prostoru koja neće primeniti izuzeće od viza za tzv. Kosovo, o čemu je uredbu ove nedelje ratifikovao Evropski parlament, a koja bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2024. godine.

Priznavanje putnih isprava predstavlja nacionalnu nadležnost, a Španija ne priznaje kosovske putne isprave, jedina među državama Šengena, tako da će vizna liberalizacija za građane sa pasošima tzv. Kosova važiti za sve zemlje osim te, potvrđeno je u petak Tanjugu u Evropskoj komisiji.

indeksonline.rs/Tanjug