KIJEV/ MOSKVA – Bivši savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Zelenskog, Oleksij Arestovič, izjavio je da Ukrajina može da proizvede nuklearno oružje u roku od šest do devet meseci.

Arestovič je dodao da bi to ipak značilo narušavanje međunarodnih dogovora kojih Kijev treba da se pridržava, prenose RIA Novosti.

NA aerodrom u ruskom gradu Belgorodu, blizu granice s Ukrajinom, pala je bespilotna letelica, izjavio je danas predstavnik hitnih službi.

“Dron se srušio (u ponedeljak) popodne, ograda aerodroma je lakše oštećena”, rekao je on za RIA Novosti.

PREMA pisanju Vašington posta, nedavno procurela dokumenta Pentagona sugerišu da je Egipat planirao da tajno snabdeva Rusiju granatama i municijom.

Izveštaj Pentagona navodi da se ove informacije pojavljuju u razgovorima predsednika Egipta Abdela Fataha el Sisi sa visokim vojni zvaničnicima Egipta, prenosi Gardijan.

FEDERALNA SLUŽBA BEZBEDNOSTI RUSIJE (FSB) saopštila je danas da je uhapsila građanina Habarovska, koji se sumnjiči za izdaju zbog slanja finansijskih sredstava ukrajinskoj vojsci.

Osumnjičeni je navodno slao sopstveni novac Kijevu za kupovinu oružja, municije i uniformi, prenosi TASS.

MINISTAR ODBRANE UKRAJINE Oleksij Reznikov uputio je poziv stranim pilotima i specijalistima koji su “voljni i sposobni” da koriste i servisiraju američke borbene avione F-16 da se pridruže u odbrani Ukrajine.

“Ovaj poziv je upućen pilotima. Ako postoje piloti koji znaju da upravljaju borbenim avionima F-16 i voljni su da učestvuju (u ratu), spremni smo da im otvorimo vrata”, rekao je Reznikov , prenela je ukrajinska novinska agencija UNIAN.

MINISTARSTVO KULTURE UKRAJINE saopštilo je da je u protekloj godini demontirala 145 spomenika povezanih sa Rusijom, od toga 28 spomenika čuvenom ruskom pesniku Aleksandru Puškinu.

Demontirano je devet spomenika piscu Maksimu Gorkom, četiri spomenika generalu Suvorovu, kao i četri spomenika piscu Nikolaju Ostrovskom, prenosi TASS.

MINISTARSTVO ODBRANE UKRAJINE saopštilo je danas da su ruske snage u protekla 24 sata izvršile napade na devet ukrajinskih oblasti.

U ovim napadima je ranjeno sedam civila, dodaje se u saopštenju, prenosi Kijev independent.

UKRAJINSKE trupe su danas u 11:45 po moskovskom vremenu granatirale Petrovski okrug u Donjecku, saopštilo je predstavništvo tzv. Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine ( JCCC).

Vojska Ukrajine je ispalila pet granata „NATO“ kalibra 155 milimetara na Petrovski okrug, dodaje se u saopštenju, prenose RIA Novosti.

indeksonline.rs/Tanjug