U povodu Ramazanskog bajrama, danas je predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić uputio bajramsku poruku koju prenosimo u cijelosti:

Bismillahi rrahmani rrahim

Hvala Allahu, Milostivom Gospodaru, Koji nam darova nebrojane blagodati i učini svjesnima da Mu na njima zahvaljujemo i kroz ibadete pokorni budemo.

Salevate i selame na Allahovog Poslanika i najboljeg uzora čovječanstvu Muhammeda a.s. donosimo, na njegovu čistu porodicu, uzorite ashabe i sve časne i čestite vjernike i vjernice iz njegovog ummeta.

Poštovana braćo i sestre

Dočekali smo, u ibadetima proveli i ispratili još jedan mjesec Ramazan. Vjerujemo da je svako od nas iz Ramazana važne pouke uzeo i sa dovoljno energije za nastavak života u pokornosti Gospodaru nakon Ramazana se opskrbio.

Allaha Uzvišenog molimo da sve naše ramazanske ibadete od nas primi, bude zadovoljan sa nama i da nam obećanu nagradu, to jest, Svoju milost, oprost i spas daruje.

Postom, učenjem Kur’ana, sadakom, zekatom i drugim ibadetima u Ramazanu nastojali smo očistiti naša srca, kako bi iz njih nestalo mržnje, zlobe, pakosti, zavisti, oholosti, sebičnosti i svih drugih bolesti, te da se umjesto njih u naša srca usade ljubav, samilost, solidarnost, iskrenost i poštovanje, kako bi naš život na ovome svijetu bio ispunjen srećom i zadovoljstvom. Dokazali smo da u Ramazanu možemo uspostaviti ravnotežu između duše i tijela i biti bolji ljudi. Ramazanski ibadeti, a posebno iftari su nas približili jedne drugima, učvrstili naše porodične veze i ojačali naše džemate i Zajednicu. To je put kojim se trebamo nastaviti kretati i nakon Ramazana. Bez jake porodice, snažnog džemata, stabilne, slobodne i autonomne Zajednice nema sreće niti prosperitetne budućnosti.

Bajramski dani koji su pred nama dani su nagrada i radosti za vjernike, ali i poruka svim ljudima da je u međusobnom poštovanju, zajedništvu, samilosti, toleranciji i ljubavi ključ našeg uspjeha. Stoga, bajramsku radost podijelimo sa našim najbližima, članovima porodica, prijateljima i komšijama. Posebno nastojmo u bajramskim danima unijeti radost u srca slabih, bolesnih, siromašnih i potrebnih naše pažnje i pomoći.

Ne zaboravimo zahvaljivati Gospodaru na svim blagodatima kojima nas individualno i kolektivno časti. Sjetimo se dovom svih onih širom svijeta prema kojima se nepravda i nasilje čini, kojima su ljudi iz obijesti uskratili pravo na sreću, djetinjstvo i bezbrižan život, porušili krov nad glavom, protjerali iz njihovih domova i život učinili teškim i mučnim. Spomenimo u dovama i našu braću i sestre u Palestini, posebno u Kudsu, koji su bili lišeni mogućnosti da ovaj Ramazan provedu u spokoju i slobodnom ibadetu u Mesdžidu-l-Aksau, prvoj kibli muslimana, jer je taj spokoj, ali i spokoj svih muslimana u svijetu, neopravdano i nepotrebno ugrozila gruba vojnička čizma koja je u unutrašnjost džamije zgazila, njenu svetost oskrnavila i prekomjerna sila koja se tom prilikom protiv vjernika željnih ibadeta u džamiji upotrijebila.

U ovom posebnom trenutku Uzvišenog Allaha molimo za mir u svijetu, jer je mir preduslov i temelj napretka i blagostanja, uzajamnog poštovanja, tolerancije, očuvanja porodice, zdrave omladine, stabilne zajednice, jake države i prosperitetne budućnosti.

U to ime, svim pripadnicima islama u Sandžaku i Srbiji, svim njihovim članovima porodica u inostranstvu i cijelom islamskom ummetu BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.

indeksonline.rs