VAŠINGTON – Posle intenzivnih pregovora u prethodnih 48 sati, Sudanske oružane snage (SAF) i Snage za brzu podršku (RSF) dogovorile su da se od ponoći uspostavi 72-časovni prekid vatre, izjavio je sinoć američki državni sekretar Entoni Blinken.

Kako je saopštio Stejt department, Blinken je istakao da su SAD apelovale na dve zaraćene strane da u potpunosti poštuju predstojeći prekid vatre.

Blinken je naveo i da će SAD, kako bi podržale trajni prestanak sukoba, koordinirati sa regionalnim i međunarodnim partnerima, kao i sa sudanskim partnerima iz sektora civilnog društva, sa ciljem da se stvori komitet koji će nadgledati pregovore, zaključivanje i sprovođenje stalnog prekida neprijateljstava i humanitarnog sporazuma u Sudanu.

Blinken je kazao da će SAD nastaviti da rade sa stranama u Sudanu i partnerima na zajedničkom cilju povratka civilne vlade u toj zemlji, dodaje se u saopštenju Stejt departmenta.

Sukobi u Sudanu izbili su 15. aprila zbog spora između načelnika sudanske vojske Abdela Fataha el Burhana, koji predsedava sudanskim Suverenim savetom i Mohameda Hamdana Dagala, poznatog kao Hemedti, njegovog zamenika u tom savetu i načelnika RSF.

Oružana borba za vlast dovela je do teškog bombardovanja sudanske prestonice Kartuma, sa stotinama poginulih i hiljadama povređenih.

indeksonline.rs/Tanjug