BOR – Kompanija Srbija Ziđin Koper donirala je bolnici u Boru uređaj za sterilisanje hirurških instrumenata i opreme, koji su dosad na sterilizaciju slati u susedni Zaječar, izjavila je v.d. direktorka te zdravstvene ustanove, Ana Golubović Spasojević.

Ona je istakla da će zahvaljujući tome u Borskoj bolnici biti prekinuta neslavna praksa da se na operacije čeka zbog medicinskih instrumenata i dodala da je ta ustanova dobila još jedan sterilizator od Ministarstva zdravlja.

Pre toga, kako je istakla u izjavi za Tanjug, situacija je bila takva da nisu imali čime da obave sterilizaciju instrumenata, jer su aparati bili stari.

“Nama je pomoć bila neophodna, jer se ovde leči veliki broj naših pacijenata, a takođe i veliki broj kineskih državljana. Kompanija Ziđin Koper je izašla u susret našim potrebama kao mnogo puta do sada i raduje me što se posle mnogo godina vidi da smo konačno svi na istom zadatku. I resorno ministarstvo, i lokalna samouprava, i veliki privredni sistemi”, poručila je v.d. direktorka borske bolnice.

Ona je dodala da joj je naročito drago što je kompanija prepoznala važnost kvalitetne zdravstvene zaštite i u selima.

“Zdravstvena zaštita mora da bude dostupna svakom stanovniku, u svakom selu, a mi idemo ka tom cilju. Verujem da ćemo ga zajedno brže i lakše ostvariti i da će borska bolnica biti mesto gde će svi moći da dobiju kvalitetnu uslugu, bez potrebe da na lečenje idu u veće zdravstvene centre”, rekla je Golubvić Spasojević.

Šef Kabineta generalnog direktora Srbija Ziđin Koper Ven Hongzi istakao je da je fokus kompanije u prethodnom periodu bio na zdravstvene ustanove u Boru i Majdanpeku, čiji su rad prošle godine podržali sa više od pola miliona dolara.

“Između ostalog, poklonili smo i Boru i Majdanpeku po jedno savremeno sanitetsko vozilo. Ove godine planiramo da finansijski podržimo specijalističke oblasti u zdravstvu, pa ćemo od narednog meseca konkretizovati saradnju u oblasti javnog zdravlja i sa Zaječarom. Takođe, imamo na umu i sela sa ovih područja, gde smo već pomogli opremanje sanitarnih prostorija i nastavili finansiranje specijalističkih pregleda”, poručio je Ven Hongzi.

Zamenik gradonačelnika Bora Milivoje Janošević poručio je da je najvažniji preduslov za adekvatnu brigu o zdravlju to da svi činioci društva budu složni u tom cilju.

“Očekujem da obe kompanije Ziđin Grupe koje posluju na teritoriji Bora ulože više u zdravstvo, jer se i njihovi radnici leče ovde. A grad će u narednih godinu – dve završiti projekat izgradnje nove bolnice preko puta Doma zdravlja”, rekao je Janošević.

indeksonline.rs/Tanjug