BRISEL – Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je da će Briselu biti teško da zadrži odnos poverenja sa Pekingom, ako Kina ne pokuša da doprinese pronalaženju političkog rešenja za ukrajinsku krizu.

Ovo je deo govora koji je Borelj trebao da održi danas u analitičkom institutu u Pekingu, ali je morao da otkaže putovanje u Kinu jer se zarazio koronavirusom.

Pripremljeno obraćanje objavljeno je na internet stranici Evropske unije, prenosi Rojters.

“Evropskoj uniji će biti izuzetno teško, ako ne i nemoguće, da održi odnos poverenja s Kinom, što bih voleo da vidim, ako Kina ne doprinese traženju političkog rešenja koje se zasniva na povlačenju Rusije sa ukrajinske teritorije”, upozorio je Borelj.

On je naglasio da “neutralnost pred kršenjem međunarodnog prava nije verodostojna”.

Pozvao je kineskog predsednika Si Đinpinga da razgovara s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i da Kina obezbedi više humanitarne pomoći ukrajinskom narodu.

Od ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022., Si se dva puta sastao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali još nije razgovarao s Zelenskim.

Kina je, u svom dokumentu o Ukrajini objavljenom u februaru, saopštila da se protivi napadima na civile i na nuklearna postrojenja, ali se suzdržala od otvorene osude Moskve zbog oružanog delovanja na ukrajinskoj teritoriji.

indeksonline.rs/Tanjug