LONDON – Britanska banka Standard Čartered saopštila je danas da kriptovaluta bitkoin do kraja 2024. godine može da dostigne vrednost od 100.000 dolara (90.700 evra).

“Kriptozimi je kraj. Neizvesnost je i dalje tu, ali verujemo da cena od 100.000 dolara za jedan bitkoin postaje realna”, rekao je šef odeljenja za istraživanje digitalne imovine banke Standard Čartered, Džef Kendrik.

Bitkoin bi mogao da ojača zahvaljuju nedavnim previranjima u bankarskom sektoru, stabilizaciji rizične imovine nakon što američki FED završi ciklus povećanja kamatnih stopa, kao i zbog rasta isplativosti kriptorudarenja, naveo je on.

Standard Čartered kaže da je bitkoin profitirao zbog svog statusa “brendirane sigurne luke”, a nedavna podrška Evropskog parlamenta za prvi set pravila koji regulišu tržište sa kriptovalutama bio mogao da predstavlja dodatni vetar u leđa za bitkoin, prenosi Rojters.

Banka Džej Pi Morgan je 5. aprila saopštila da bi tehnička promena u blokčejnu bitkoina u aprilu 2024. godine, poznata kao halving, mogla da podigne njegovu cenu, s obzirom na to da će proizvodnja bitkoina biti skuplja, i stvori “pozitivan psihološki efekat.”

Halving je termin koji označava smanjenje blok nagrade kriptorudarima za pola nakon određenog broja blokova.

Bitkoin je ove godine u porastu, njegova vrednost se popela iznad 30.000 dolara u aprilu, prvi put u 10 meseci.

Ovakve procene o ogromnom rastu vrednosi bitkoina nisu novost, ali nisu se uvek obistinile.

Analitičar londonskog Sitija je u novembru 2020. rekao da bi bitkoin mogao da se popne i na 318.000 dolara do kraja 2022. godine

Prošle godine je pao za oko 65 odsto, na 16.500 dolara.

indeksonline.rs/Tanjug