BEOGRAD – Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa generalnim sekretarom Svetske carinske organizacije (SCO) Kuniom Mikurijem o unapređenju rada carine, digitalizaciji, modernizaciji i jačanju kadrovskih kapaciteta, saopštila je pres služba Vlade Srbije.

Brnabić je naglasila da je proteklih godina dosta urađeno na digitalizaciji carine, čime je učinjen značajan napredak i ukazala i na značaj carine u održivom razvoju Srbije, budući da je to, kako je rekla, važna oblast za privredni rast i unapređenje ekonomije.

Premijerka je istakla da je inicijativa “Otvoreni Balkan” savršen model za povezivanje regiona i brži protok ljudi i roba.

Istovremeno, dodala je Brnabić, regionalna saradnja je izuzetno značajna za Srbiju, i politički i ekonomski, i zato veruje da će taj format biti unapređen i povećati broj članica.

Generalni sekretar SCO Kunio Mikuri istakao je da je u prethodnim godinama digitalna tehnologija ubrzano napredovala i danas carine sveta treba da se povezuju sa drugim agencijama, bazama komercijalnih podataka i otvorenim platformama informacija.

Mikuri je naveo da SCO podstiče saradnju carinskih administracija i trgovinske zajednice, kako bi se unapredila komunikacija, pre svega u oblasti bezbednosti trgovine.

Kako se navodi, on je ponudio direktnu podršku u vidu agendi, saveta i drugih oblika pomoći SCO u sprovođenju ciljeva carine Srbije, koju vidi kao zemlju koja ima veliki potencijal za razvoj.

indeksonline.rs/Tanjug