BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić poručila je danas u Skupštini Srbije da se Elektrodistribucija neće prodavati, te da će ostati da bude isključivo u vlasništvu države.

“Nećemo prodavati ni privatizovati EPS. Želimo da ga učinimo jačim i boljim. EPS je naše nacionalno blago. Da, ići ćemo ka zelenoj tranzicji, ali ćemo to raditi postepeno kako bi se pobrinuli za svakog rudara, za svaku porodicu i za svakog zaposlenog u EPS-u upravo onako kako smo radili u poslednjih 10 godina”, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja šefa poslaničke grupe Zeleno-levi klub Radomira Lazovića.

Ona je dodala da je zahvaljujući politici vlasti da brine o svakom zaposlenom otvoreno, a ne zatvoreno 500.000 radnih mesta.

“Vaši koalicioni partneri ili željeni koalicioni partneri su zatvorili 500.000 radnih mesta. Vi biste nastavili tom putanjom. Mi smo otvorili 500.000 radnih mesta, brinućemo se o svakom rudaru i svakoj porodici, a EPS će biti još jači i ostaće da bude samo i isključivo u vlasništvu Srbije”, poručila je Brnabić.

Ona je ocenila da je briga Zeleno levog kluba o radnim mestima demagogija.

“To je takva demagogija…E, mi ćemo što brže ugasiti termoelektrane na ugalj. Kažete mi se brinemo za rudare, a vi se ne brinete za rudare. Ne brine se Aleksandar Vučić koji je rekao neće moći tako? Da, i mi smo za zelenu tranziciju, bolju životnu sredinu i čistiji vazduh, ali neće moći tako, da ostavimo bez hleba i posla preko 20.000 porodica rudara”, rekla je premijerka.

Brnabić je podsetila i da je predsednik Aleksandar Vučić rekao i da Srbija neće moći da se oslanja samo na uvoz električne energije i dodala da su predstavnici Zeleno levog kluba rekli da što brže treba da se ugase elektrane na ugalj.

“I sada se Vučić i mi ne brinemo za rudare, a vi se brinete za rudare”, upitala je Brnabić.

Ona je rekla i da iz statuta EPS-a nije ukljonjen član o zabrani otuđenja imovine, jer takav član nije ni postojao.

“Iz statuta EPS-a nije ukljonjen takav član, jer on nije postojao, ali to poslanik ne zna, jer mu je toliko stalno do EPS-a”, rekla je Brnabić odgovarajući Lazoviću zašto je iz statuta EPS-a ukljonjen član o zabrani otuđenja imovine EPS-a.

Rekla je, takođe, da joj je drago da se odjednom brinu za EPS i rudare.

“Meni je drago da brinete, ali kako se odjednom brinete za EPS i za rudare, zar niste prvi hteli da ih ostavite bez posla, zar nije bila peticija da se Kolubara i Lazarevac u okviru inicijative Ujedinjeni Balkan za čist vazduh što pre ugase, jer su elektrane na ugalj”, rekla je Brnabić i ocenila da pojedinci žele da se priključe nekom protestu samo ako se protestuje protiv vlasti.

indeksonline.rs/Tanjug