BEOGRAD – Zamenik komandira za uviđaje saobraćajnih nesreća Ivica Bulatović rekao je danas da je od ponoći, kada je obilan sneg počeo da pada u Beogradu, do 15 časova prijavljeno oko 70 saobraćajnih nezgoda u kojima je 12 osoba lakše povređeno.

Bulatović je za Tanjug rekao da su u Uzun Mirkovoj ulici oborena dva pešaka, dok je u Ulici Tošin bunar prilikom kočenja autobusa povređeno troje putnika.

“Uzrok nezgoda je uglavnom neprilagođena brzina stanju puta i uslovima saobraćaja, odnosno nesagledavanje saobraćajne situacije na pravilan način”, rekao je Bulatović.

Dodao je da se najviše nezgoda dogodilo između 7 i 10 časova, gde je za tri sata prijavljeno više od 30 saobraćajnih nesreća, zbog čega je, kako je rekao, dodatno angažovan određen broj patrola.

Bulatović je podsetio da je zakonom propisano da su zimske gume obavezne na vozilima u periodu od 1. novembra do 1. aprila kada se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

”Posle toga nisu obavezne, ali je preporučljivo i nije kažnjivo da vozač ima zimske gume”, rekao je Bulatović.

On je pozvao vozače da bez preke potrebe ne izlaze na put i da sagledaju svoje mogućnosti upravljanja vozilom, kao i tehničke mogućnosti vozila, odnosno da li je dovoljno tehnički opremljeno za trenutne uslove.

indeksonline.rs/Tanjug