PRIŠTINA – Predsednik centralne izborne komisije u Prištini Krešnik Radonići izjavio je da je sve spremno za vanredne izbore koji se danas organizuju u četiri opštine na severu Kosova i Metohije – Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Radonići je pozvao građane na severu Kosova i Metohije da iskoriste svoje glasačko pravo i na taj način, kako je rekao, “izaberu svoje legitimne predstavnike i izgrade demokratske institucije”.

Na izborima u četiri opštine na severu KiM, od 10 kandidata za gradonačelnike iz srpske zajednice je samo kandidatkinja za predsednicu opštine Zvečan Slađana Pantović.

Kandidati u izbornoj trci su Mitrovačka građanska inicijativa, Demokratska partija Kosova, Pokret Samoopredeljenje, kao i nezavisni kandidati.

Glasanje će se u 13 biračkih mesta održavati u kontejnerima koji su pre nekoliko dana dopremljeni u blizinu opština na severu Kosova i Metohije.

Srpska lista, koja je do sada dobijala najveće poverenje birača na severu, odlučila je da bojkotuje izbore jer Priština nije ispunila uslove zbog kojih su Srbi napustili kosovske institucije.

indeksonline.rs/Tanjug