PODGORICA – Eksterno testiranje iz matematike za polumaturante, koje je trebalo da počne danas u 12 časova odloženo je, jer su testovi stigli do đaka pre polaganja, preneli su danas podgorički mediji.

U mejlu koji je Ispitni centar poslao direktorima osnovnih škola, navodi se da je došlo do ”nepoštovanja procedura i mera koje se moraju ispoštovati radi očuvanja tajnosti testova, te da je iz tog razloga testiranje odloženo”.

Ministarstvo prosvete Crne Gore saopštilo je da je po odluci JU Ispitni centar, za danas zakazana provera znanja iz matematike za učenike IX razreda osnovnih škola, nije održana.

”Ispitni centar je utvrdio da nisu ispoštovane procedure i mere koje se moraju preduzeti radi očuvanja tajnosti testiranja u školama. O svemu navedenom obaveštena je Uprava policije i očekujemo brze rezultate istrage”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo prosvete će, kako kažu, u saradnji sa Ispitnim centrom ”stvoriti formalno-pravne pretpostavke da se eksterna provera znanja iz matematike na kraju trećeg ciklusa osnovne škole obavi u terminu koji će biti prihvatljiv za sve osnovne škole, što podrazumeva i izmenu Školskog kalendara”.

indeksonline.rs/Tanjug