BIŠKEK – Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otpočeo je posetu Centralnoj Aziji, prvu bilateralnu posetu šefa diplomatije Srbije ovom regionu nakon nekoliko decenija, tokom koje će posetiti Kirgisku Republiku, Republiku Uzbekistan i Republiku Tadžikistan.

„Ovo je prva u istoriji poseta ministra spoljnih poslova Srbije Kirgistanu,“ izjavio je ministar Dačić u Biškeku nakon razgovora sa najvišim zvaničnicima Kirgiske Republike, dodavši da smatra da su njegovi razgovori sa ministrom inostranih poslova Ženbekom Kulubajevim i predsednikom Sadirom Žaparovim bili veoma korisni i da će predstavljati značajan doprinos daljem razvoju naše saradnje.

„Želim da kažem da su njihovi stavovi i dalje veoma čvrsti, oni kažu da nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije,“ izjavio je šef diplomatije Srbije, i dodao da nam predstoji zajednički rad na uspostavljanju mešovite ekonomske komisije, budući da je naša trenutna trgovinska razmena skromna.

Kirgiska strana je veoma zainteresovana i za razvoj saradnje u oblasti odbrane i vojne industrije, zatim u oblasti obrazovanja, kulture i nauke.

Ministar je preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića kirgiskom predsedniku Žaparovu, kao i njegov poziv da poseti Srbiju, najavljujući ujedno i da će kirgiski ministar inostranih poslova Kulubajev posetiti našu zemlju do kraja ove godine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ministar je posebno istakao značaj jačanja prisustva Srbije u regionu Centralne Azije u čemu ključnu ulogu igra upravo sveobuhvatno jačanje bilateralnih odnosa sa državama regiona.

„Mislim da je za nas veoma bitno da oni mogu da predstavljaju most koji moramo da imamo sa Azijom,“ rekao je ministar, i najavio posetu Uzbekistanu i Tadžikistanu, gde naši ministri nisu često odlazili, iako su to, kako je naveo, „zemlje koje su naši prijatelji, zemlje koje nas podržavaju i gde moramo da radimo na negovanju prijateljskih odnosa.“

indeksonline.rs/Tanjug