PARIZ – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je, posle sastanka u Parizu sa šeficom francuske diplomatije Katrin Kolona, izjavio da bi pritisak međunarodne zajednice bio od odlučujućeg značaja kako bi se vlasti u Prištini naterale da ispune svoje obaveze i formiraju Zajednicu srpskih opština.

Sve ostalo bi, kaže Dačić, bilo nagrađivanje Prištine – vizna liberalizacija, ili početak procedure za članstvo u Savetu Evrope.

On je stavove Srbije po pitanju situacije na Kosovu i Metohiji preneo i ministarki spoljnih poslova Francuske.

“Kolona je rekla da se nadaju, a mislim da ne bi bilo dobro samo da se nadaju, jer mi smo se nadali 10 godina unazad, da nateraju Prištinu da sprovede formiranje Zajednice srpskih opština i da to bude jedan doprinos normalizaciji naših odnosa”, istakao je Dačić.

Naveo je da je prošlo 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, koji je za sada “mrtvo slovo na papiru”.

“Srbija je razočarana time što potpis Ketrin Ešton na taj dokument ništa nije značio i da ćemo vrlo brzo biti suočeni sa odgovorom, a naročito posle tog 2. maja i susreta na visokom nivou u Briselu, da li Kurti zaista želi da se formira Zajednica srpskih opština. Naše mišljenje je da on to ne želi i da želi da protera Srbe sa Kosova i Metohije”, istakao je Dačić.

On je dodao da je ministarka Kolona obećala da će doći u Srbiju, kao i da Francuska podržava da ceo Zapadni Balkan bude deo Evropske unije.

indeksonline.rs/Tanjug