SARAJEVO – Ispred Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) u Sarajevu danas je održan miran protest, u organizaciji grupe građana “Restart”, zbog, kako navode, secesionističkih najava predsednika RS Milorada Dodika i nezadovoljstva potezima međunarodne zajednice, odnosno visokog predstavnika Kristijana Šmita, kao i najave ponovnih nametanja odluka korišćenjem bonskih ovlašćenja.

Demonstranti su pozvali Šmita da napusti funkciju visokog predstavnika, ali da Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) ostane.

Oni su tražili od institucija BiH da sankcionišu i zaustave Dodika u, kako tvrde, nameri da naruši mir u BiH i pokuša da otcepi RS.

Učesnici protesta upozorili su međunarodnu zajednicu da su namere Šmita diskriminatorne, antidemokratske i na štetu države Bosne i Hercegovine.

Oni su zahtevali od visokog predstavnika da primeni iste mere za oba bh. entiteta, a ne da samo sprovodi sve planove u Federaciji BiH.

Na protestima se, kako prenosi Klix.ba, okupilo nekoliko stotina građana, a tokom protesta Zagrebačka ulica kod zgrade OHR-a bila je blokirana za saobraćaj.

Okupljeni su se razišli oko 18 sati nakon čega je saobraćaj normalizovan.

Zgradu OHR-a čuvale su jake policijske snage, preneo je hrvatski N1.

indeksonline.rs/Tanjug