Predsednik Vučić odobrio je danas novih sto hiljada vaučera za odmor u Srbiji i to na predlog ministra turizma i omladine Huseina Memića.

Vaučeri su odobreni kao vidan rezultat rada ministra Memića na polju poboljšanja turističke ponude u našoj zemlji.

Rezultati, a samim time i prihodi od turizma su prošle godine bili na rekordnim nivoima, a ostvaren je devizni priliv od blizu 2,5 milijarde evra.

U prva dva meseca 2023. devizni priliv je bio 350 miliona evra što je povećanje od skoro 60 posto u odnosu na isti period prošle godine. Devizni priliv u 2012. godini je bio 719 miliona evra, što znači da je priliv u stranim valutama u poslednjih deset godina porastao 3,5 puta.

Ove godine, tokom prva dva meseca, nastavljen je trend koji je prisutan od 2020. godine, odnosno da je devizni priliv (350 miliona evra) značajno veći od deviznog odliva (324 miliona evra).

Predsednik Vučić, ministar Memić i ostali članovi Vlade ovih dana obilaze turističke destinacije širom zemlje kako bi u direktnom razgovoru sa turističkim radnicima čuli koje su to dodatne potrebe turizma u Srbiji, grane koja poslednjih par godina ostvaruje neverovatne prihode.

Vlada Srbije je odobrila šest miliona evra, na predlog ministra Memića, koji će biti usmereni na razvoj turizma u podunavskoj regiji. Predsednik Vučić je nedavno i pohvalio rad resornog ministra Memića, naglasivši njegovu ulogu u postigunutim rezultatima.

Novih sto hiljada vaučera za odmor u Srbiji su direktna investicija države Srbije u domaći turizam, kako bi se još više podigao nivo deviznog priliva od ove grane.

Privredni stručnjaci procenjuju da, ukoliko turizam nastavi sa trenutnim rastom, postoji šansa da devizni priliv pređe cifru od tri milijarde evra, što su zapanjujući rezultati, imajući u vidu da je Srbija zemlja koja nema odmarališta na morskoj obali.