NOVI SAD – Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić sastao se danas u Gradskoj kući sa predstavnicima romske zajednice uoči Međunarodnog dana Roma, 8. aprila i čestitajući pripadnicima romske nacionalne manjine poručio da celokupno društvo mora raditi na tome da se ne pravi razlika između Roma u odnosu na druge sugrađane.

Međunarodni dan Roma obeležava se u celom svetu u znak sećanja na osnivanje prve velike međunarodne romske civilne inicijative, Međunarodne romske unije, 1971. godine.

“Prepoznatljivost Novog Sada nalazi se u raznolikosti, ali istovremeno i u međunacionalnoj toleranciji. Njegovo bogatstvo se ogleda u širokoj lepezi nacija i nacionalnih manjina koje u njemu žive vekovima. Samo svi mi zajedno, činimo jedinstven kolorit našeg društva i multietničke Srpske Atine”, rekao je Đurić.

On je naveo da je sa delegacijom razgovarao o konkretnim načinima involviranja Roma u širu društvenu zajednicu, saopšteno je iz gradske uprave Novog Sada.

“Teme o kojima smo diskutovali, pretežno su se odnosile na važnost školovanja romske dece, potom studiranja i zaposlenja, kao i regulisanja njihove zdravstvene zaštite. Sa aspekta lokalne samouprave, izložili smo dosadašnja ulaganja, kao i planove za naredne investicije Grada u komunalnu infrastrukturu u naseljima gde živi pretežno romska populacija”, rekao je Đurić.

On je nveo da su zaključili da su neophodni, kako institucionalna podrška, tako i podizanje svesti ljudi o sprečavanju diskriminacije i da će nastaviti da rade u cilju poboljšanja položaja romske nacionalne zajednice.

“Srećan vam Međunarodni dan Roma, dan kojim se svi ponosimo i koji posvećujemo našim sugrađanima koji su deo te nacionalne manjine”, rekao je Đurić.

Direktorka Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine Ljiljana Mihajlović, istakla je da se predano radi na novom Lokalnom akcionom planu za poboljšanje njihovog položaja i čestitala Međunarodni dan Roma.

“Svim mojim sunarodnicima čestitam 8. april i iskreno se nadam da će mere koje se sprovode doprineti stvaranju boljih uslova za kvalitetniji život i obrazovanje, kao i da će doprineti većim šansama za zapošljavanje, u tolerantnijem društvu, bez diskriminacije”, rekla je Mihajlović, koja je i koordinator Tima za unapređenje položaja Roma i Romkinja Grada Novog Sada.

Delegaciju su činili i koordinatorka za pitanja Roma Radmila Zećirović, članica Opštinskog veća za socijalnu politiku Sremski Karlovci Živana Živanović, zaposleni u Gradskoj biblioteci i Radio-televiziji Vojvodine, sportisti, studenti, kao i stanovnici naselja Veliki rit i Šangaj.

indeksonline.rs/Tanjug