ZAGREB – Splitska policija najavila je optužni predlog protiv dve osobe nakon što su na obeležavanju 32. godišnjice od osnivanja 9. bojne HOS-a Rafael vitez Boban u Splitu govornici branili ustaški poklič “za dom spremni”, uzvikivali ga i govorili da su zločini u Hrvatskoj počinjeni pod zvezdom petokrakom.

Incident se dogodio juče, a splitska policija je sinoć saopštila da je na osnovu istraživanja utvrđeno da je na tom skupu došlo do narušavanja javnog reda i mira upućivanjem poruka i uzvika neprimerenog sadržaja na javnom mestu.

“Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja protiv dve osobe će se zbog sumnje da su prekršile čl. 5 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira podneti optužni predlog”, saopšteno je iz splitske policije, prenela je Hina.

Jedan od ratnih komandanta te jedinice Miće Ćuk je istakao da je tokom Domovinskog rata imala oko 2500 pripadnika, od kojih je više od 300 povređeno, 46 poginulo, a sada se u javnosti prikazuje negativno. Kazao je da pozdrav ‘za dom spremni’ smeta neprijateljima Hrvatske i ljubiteljima zvezde petokrake.

“Pitamo se ko je stvorio hrvatsku državu – (Milorad) Pupovac, Furio Radin, Kajtazi, NATO, UEFA, FIFA, Brisel ili Soroš? Ma koga se mi to plašimo, hrvatska država je stvorena krvlju hrvatskih branitelja koji su bili za dom spremni i još su uvek za dom spremni”, rekao je Ćuk i dodao da, kako je naveo, “ovaj časni pozdrav smeta i nekim tzv. našima”, ali “mi ćemo zauvek biti za dom spremni”.

On je svoj govor završio ustaškim pokličom “za dom” nakon čega su mu prisutni uzvratili “spremni”.

U govorima su se između ostalog čule kritike na račun aktualne vlasti kojoj je zamereno što dopušta, kako je rečeno, da Pupovac vlada Hrvatskom.

indeksonline.rs/Tanjug