MADRID – Španija se suočava sa vrhuncem perioda ekstremnih vrućina, ali se njima ne nazire kraj, preneo je danas El Pais.

U utorak je oboreno 18 temperaturnih rekorda, među kojima se izdvaja 35,1 stepeni Celzijusa registrovanih na aerodromu Kordoba, koji su za jedan stepen premašili nivo prethodnog rekorda za ovo doba godine.

”Kulminacija će biti u četvrtak i petak u većem delu Španije i, iako će u subotu doći do pada temperature u velikim područjima, vrućina će i dalje biti veoma intenzivna na istoku zemlje”, upozorava portparol Nacionalne agencije za meteorologiju (Aemet) Ruben del Kampo.

Postoji neizvesnost šta će se dogoditi u nedelju i ponedeljak.

”Čini se da će temperature nastaviti da opadaju, ali će se u centralnom i južnom delu zemlje nastaviti sa toplim temperaturama, sa između 5 i 10 stepeni celzijusa iznad proseka. Od utorka bi temperature mogle ponovo porasti, a vreme će i dalje biti veoma toplo tokom većeg dela sledeće nedelje u skoro celoj zemlji”, kaže Del Kampo.

Prema podacima koje je ranije objavio meteorolog portala Eltiempo, Robert Granda, bilo je 18 oborenih klimatskih rekorda u jednom potezu u Andaluziji, Ekstremaduri, Kastilja-La Manči, Mursiji i području Valensije.

Od njih, Del Kampo ističe rekorde na aerodromu Kordoba i Herez de la Frontera: u glavnom gradu Kordobe temperatura je dostigla 35,1 stepeni, jedan stepen više od 34 iz aprila 2017, dok je u Herezu bilo 35 stepeni u poređenju sa 33,6 iz 1997.

Del Kampo smatra ”sasvim verovatnim” da će narednih nekoliko dana ovi isti rekordi, kao i drugi, biti ponovo oboreni.

indeksonline.rs/Tanjug