NJUJORK – Ambasadorka tzv. Kosova u UN Donika Gervala izjavila je danas da je srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ”pokazao zašto su ga u Srbiji devedesetih godina prošlog veka zvali ‘mali Sloba’ ”, kao i da on mora ”svom narodu da objasni zašto je Srbija 1999. izgubila Kosovo”.

Ona je, na sednici Sb UN na kojoj je predstavljen izveštaj UNMIK-a o Kosovu, izrazila žaljenje “što je Srbija sused tzv. Kosovu” i zbog toga što sa njom Priština mora da sarađuje i razgovara.

”Govoreći o mom ocu, kojeg je ubila bivša UDBA jer je na miran način vodio borbu za nezavisnost Kosova, vi ste pokazali da ste stara, Miloševićeva Srbija, i da je Evropi i regionu potrebna neka druga Srbija”, rekla je Gelvara.

Reagujući na Dačićevu konstataciju da, za razliku od bivšeg lidera takozvane OVK, Hašima Tačija, on sedi u UN umesto u Hagu, Gervala je navela da će ”argumenti pokazati” da je pravda na Tačijevoj strani.

”Kosovo je danas nezavsina suverena država, jedna od šest zemalja na Zapadnom Balkanu, a to znači da moramo da razgovaramo sa jednim veoma problematičnim susedom o normalizaciji naših odnosa”, rekla je ona.

Navela je da se dijalog ne vodi o tome kakav je status tzv. Kosova, već o normalizaciji odnosa.

”Mislili smo da Srbija poštuje dogovor iz Ohrida, ali čuvši vas danas, i vašeg predsednika, pitam se iskreno da li je uopšte bilo dogovora. Stvari koje ste dogovorili namenjene su domaćoj publici”, rekla je Gervala.

Ambasadorka Prištine u UN je dodala da se ”istorija ne sme koristiti kako bi se pravdao zločin”, i izrazila nadu da će u Beogradu pobediti ”razumniji ljudi koji će znati šta treba da se uradi sa Dačićem i Vučićem, koji su prošlost Srbije”.

Nakon nje za repliku se javio Albanski ambasador pri UN Ferit Hodža koji je rekao da bi u SB UN trebalo da se razgovara o dijalogu u Briselu, kao i da bi sednice SB UN o Kosovu trebalo da se održavaju jednom godišnje.

indeksonline.rs/Tanjug