SARAJEVO – Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara BiH Aleksandar Goganović (SNSD) izjavio je danas da je “razočaran činjenicom da resorni ministar Zukan Helez u svojim izjavama priziva rat u BiH i poručuje da to ne sme da čini niko, a pogotovo ne oni koji vode Ministarstvo odbrane.

Goganović je to rekao komentarišući izjavu Heleza koji je sinoć za sarajevsku N1 tv. rekao da je “mirni razlaz rat”. Helez je to rekao komentarišući ponovo zaoštrene retorike predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, koja obiluje i najavama konkretnih poteza ka napuštanju državnih institucija, otcepljenju entiteta i ujedinjenju Republike Srpske sa Srbijom.

“Biće ovako dok ne kažemo da ne može više ovako. Dok pedalj BiH bude napadnut ili se pokuša izneti – biće sukob – nema druge opcije. Nikada prvi nisam rekao da ću nekoga napasti. Ali sam jasan – ni pedalj Bosne i Hercegovine nikome ne dam. Ko god dirne u granice BiH taj će dobiti odgovor. Mirni razlaz je rat”, rekao je, između ostalog, Helez.

Goganović, s druge strane, smatra da Helez ne može da se nosi s odgovornom funkcijom na koju je imenovan.

“Osećam veliko razočarenje kada pročitam izjave u kojima Helez priziva rat u BiH. Mir je imperativ za koji se svi moramo iskreno zalagati”, naveo je Goganović.

On je poručio da se u visokoj politici ne bori oružjem, nego diplomatijom i političkim nadmudrivanjem, a ako, kako kaže, Helez nije dorastao tome, onda “trojka” treba da ga predloži za ministra poljoprivrede u Vladi Federacije BiH, koje često spominje.

“Ako Helezu smetaju određene izjave zvaničnih predstavnika Republike Srpske neka bude mudar političar i pozove na dijalog da uočimo probleme i zajedno ih rešavamo. Pretiti ratom je krajnje neozbiljno i neodgovorno prema građanima, a posebno mladima”, upozorio je Goganović.

Goganović je napomenuo da Eufor jedini ima mandat da ocenjuje sigurnosnu situaciju u BiH i da oni rade po svojim unapred utvrđenim planovima, a ne po nečijim željama i zahtevima.

“Sa Euforom imamo odličnu saradnju, ali nemamo pravo da im naređujemo i da ih razmeštamo, kao što to tvrdi Helez. Usudio bih se reći da su njegove izjave krajnje nepoštovanje prema komandantu Eufora”, istakao je zamenik ministra odbrane.

Goganović je pozvao na smirivanje tenzija i na dijalog uz podsećanje da prema Dejtonskom sporazumu nijedna odluka ne može da se donese bez saglasnosti dva entiteta i tri naroda.

On je političare iz Sarajeva nazvao neodgovornim i poručio im da “prihvate tu činjenicu ako žele dobro BiH i njenim građanima, kao što to tvrde u medijima”.

indeksonline.rs/Tanjug