ZAGREB – Hrvatsko Ministarstvo odbrane će u periodu 2021-2026. kupiti naoružanje, municiju i opremu u vrednosti od 3.8 milijardi evra, piše danas zagrebački Jutarnji list pozivajući se na podatke dobijene iz tog resora.

Napominje se da su deo tog iznosa od 223 miliona evra donacije vojne pomoći Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Reč je, navodi se, o najvećem izdvajanju za naoružavanje i opremanje vojske od Domovinskog rata. S obzirom na količinu i raznovrsnost ugovorenih i planiranih nabavki, može se reći da se nikada nije kupovalo više naoružanja i opreme kao u ovih pet godina.

U periodu od 2000. do 2020. godine, podsećaju, nabavka novih vojnih sistema bila je više incident nego praksa. Za 180 milijona evra kupljeno je 126 oklopnih vozila Patria, 39 vojnih kamiona za 4.5 milijona evra, 27 polovnih nemačkih kamiona za 200.000 evra, 16 polovnih samohodnih haubica PzH2000 za oko 430 milijona evra.

Remontovano je sedam i kupljeno pet polovnih MiG-ova za oko 18.5 milijona evra, a SAD su Hrvatskoj donirale 212 vozila MRAP-a.

Navode da je u okviru sukcesije od Rusije nabavljeno 10 novih transportnih helikoptera MI 171Sh i sklopljen je ugovor o izgradnji pet obalnih brodova, koji još nije realizovan. Jutarnji napominje da je to bilo sve od nabavke velikih vojnih sistema u poslednjih 20 godina.

Komandantima je, dodaje se, poručeno da ne razmišljaju koliko to košta jer je zbog višegodišnjeg neulaganja u nabavku modernih vojnih sistema hrvatska vojska dovedena do ruba tehničke održivosti.

Ta činjenica, ali i promena globalnih okolnosti, dovela je do toga da se u vladi vojska više nije smatrala troškom, nego potrebom, a vojnim komandantima je poručeno da kažu šta im treba ne razmišljajući pritom o ceni.

indeksonline.rs/Tanjug