MEKSIKO SITI – Širom Centralne i Južne Amerike zaplenjeni su, saradnjom 15 zemalja, ilegalno oružje i droga u vrednosti od 5,7 milijardi dolara, saopštio je danas Interpol.

Iz međunarodne policijske organizacije dodali su da su vlasti Centralne i Južne Amerike tokom operacije “Trigger IX”, između 12. marta i 2. aprila, uhapsile 14.260 osoba, prenosi Rojters.

“Činjenica da je operacija usmerena na ilegalno vatreno oružje rezultirala tako masovnim zaplenama droge je dodatni dokaz da su ovi zločini isprepletani”, naveo je generalni sekretar Interpola Jurgen Štok.

Tokom operacije su pronađena 8.263 komada ilegalnog vatrenog oružja i skoro 306.000 komada municije, kao i 203 tone droge i 372 tone prekursora droge.

Prema procenama američke agencije za kontrolu oružja ATF, više od polovine oružja pronađenog u Centralnoj Americi potiče iz SAD.

U okviru akcije, u Paragvaju je uhapšeno 11 ljudi kada su vlasti demontirale lanac trgovine ljudima, dodali su iz Interpola i naveli da su otkriveni i korupcija, ekološki kriminal i terorističke aktivnosti.

U operaciji su učestvovali Argentina, Bolivija, Brazil, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, Salvador, Gvatemala, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Peru i Urugvaj, navodi Rojters.

indeksonline.rs/Tanjug