JERUSALIM – U Jerusalimu je tokom noći nastavljeno nasilje drugu noć zaredom kada su se palestinski vernici zabarikadirali u džamiji Al-Aksa, u kompleksu Starog grada, a izraelska policija upotrebila silu da ih rastera.

Nemiri su bili manjeg intenziteta nego prethodne noći, preneo je AP.

Muslimani obeležavaju sveti mesec Ramazan, a Jevreji započinju nedeljni praznik Pashe.

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da je najmanje šest osoba povređeno u poslednjem nasilju.

Vlasti Islamskog vakufa, koje upravljaju kompleksom, saopštile su da je policija ispalila šok bombe i gumene metke da bi rasterala vernike.

Izraelska policija je saopštila da su desetine maloletnika izazvale haos, gađajući policajce kamenjem i drugim predmetima i primoravajući policiju da interveniše bi bi uspostavila, kako je navela, red i zakon.

Više Palestinaca se okupilo u džamiji, odgovarajući na pozive vakufa da se mole tokom noći.

AP podseća da je izraelska policija u sredu rano ujutru upala u džamiju Al-Aksa, ispalivši šok bombe na Palestince koji su gađali kamenjem policajce. Kako je saopšteno, uhapšeno je 350 Palestinaca, a jedan policajac je povređen. Lekari palestinskog Crvenog polumeseca saopštili su da je povređeno najmanje 50 ljudi.

Većina uhapšenih Palestinaca puštena je iz pritvora do ranog popodneva, rekao je njihov advokat, navodeći da je oko 50 Palestinaca, od kojih su mnogi sa okupirane Zapadne obale, i dalje u pritvoru i da će biti saslušani u vojnom sudu u petak.

Prema njegovim rečima, ukupan broj uhapšenih je 450.

indeksonline.rs/Tanjug