LONDON – Ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji Aleksandra Joksimović izjavila je da ukoliko se peticijom za ukidanje viza od strane Ujedinjenog Kraljevstva za građane Srbije prikupi preko 100.000 potpisa, to može da postane predlog debate britanskog parlamenta.

Ona za K1 objašnjava i da je potrebno 10.000 potpisa da bi Vlada Ujedinjenog Kraljevstva odgovorila.

“Ovo je veoma pozitivna inicijativa i predstavlja vid pritiska, kako bi se Vlada Velike Britanije, izjasnila po ovom pitanju. Kako se u samoj peticiji kaže, građani Srbije zaslužuju slobodno da putuju, jer postoji nepravedna procedura, koja zahteva vizni režim pri ulasku u Britaniju”, rekla je Joksimović.

Prema njenim rečima bezvizni režim između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva bi podstakao trgovinsku razmenu, jer već postoji pozitivan trend trgovinske razmene između dve zemlje, a ukidanje viza bi samo podstaklo dalji rast.

“Bilo bi mnogo benefita, ukoliko dođe do vizne liberalizacije. Ono što mogu da kažem, peticija je u skladu sa spoljnom politikom Srbije i pokazaće snagu srpske dijaspore u Britaniji, koliko mogu glasova da skupe. Ipak, to neće biti presudno na odluku Vlade Velike Britanije. Teško je proceniti kakav će biti ishod”, objasnila je Joksimović.

Kako se u peticiji navodi, Srbija je od 2009. godine u bezviznom režimu putovanja u šengenski prostor, što je dalo veoma pozitivne rezultate, a Joksimović je po tom pitanju rekla da Ujedinjeno Kraljevstvo nije deo šengenskog prostora i dodala da ova zemlja vodi samostalnu viznu politiku.

“Britanija je uvek vodila samostalnu viznu politiku, koja nije bila direktno vezana za EU, nisu bili deo šengenskog prostora. Ovo nije samo tehničko pitanje u Britaniji, već ono ima i svoju političku dimenziju i u tom kontekstu treba videti na koji način će britanska Vlada odgovoriti”, istakla je Joksimović.

Ona je rekla i da bi svaki korak olakšavanja procedure i olakšane mogućnosti za dobijanje viza bio veliki napredak, ali da u ovom trenutku nije moguće davati bilo kakve prognoze.

Ambasadorka Srbije objašnila je da bezvizni režim zavisi od mnogo faktora i navela da stanovnicima razvijenih zemalja vize nisu potrebne kako bi ušli u Ujedinjeno Kraljevstvo.

“Politika u tom kontekstu je različita. Visoko razvijene ekonomske zemlje su uglavnom u kategoriji, onih koji nemaju vizni režim, jer njihovi građani nemaju tu vrstu tendencije da se presele, žive i rade u Ujedinjenom Kraljevstvu”, rekla je Joksimović.

Peticija za ukidanje viza za Veliku Britaniju je otvorena do 14. oktobra i popunjava se u elektronskom obliku, a pokrenuta je od strane inženjerke arhitekture i neuronaučnice Mihaele Mitrović.

Prema podacima sa sajta prikupljeno je više od 9.000 potpisa za ukidanje viza za građane Srbije koji bi želeli da posete Ujedinjeno Kraljevstvo.

indeksonline.rs/Tanjug