KOSOVSKA MITROVICA – Odbornici Skupštine opštine severnog dela Kosovske Mitrovice doneli su odluku da se pošalje zahtev o omogućavanju slobode kretanja za automobile na glavnom mostu na Ibru, koji razdvaja južni i severni deo, kao i da se oslobodi prostor oko tog mosta, potvrdio je Tanjugu odbornik mitrovačke građanske inicijative, Skender Sadiku.

“Univerzalno pravo je da se omogući sloboda kretanja. Ovaj most koriste ljudi, biciklisti, pešaci, a mi smo tražili da se omogući i prolazak automobila. Pre mesec dana razgovarali smo i o tome da grad ima problem sa parkinzima, da se automobili nalaze na trotoarima. Mi smo svesni da kao opština Severna Mitrovica ne možemo da utičemo na neke velike stvari, ali tražimo da se ovaj grad otvori”, rekao je Sadiku.

Inicijativa da se otvori mitrovački glavni most zahtev je odbornice iz partije Pokreta Samoopredeljenje Aide Ferati, koja je istakla da zahtev treba proslediti Kosovskoj policiji, Kejforu, Euleksu i ostalim međunarodnim organizacijama i nadležnim organima.

Od ukupno 16 odbornika, na sednici je bilo njih 14, od kojih je 12 glasalo “za”.

Jedini srpski odbornik Dušan Milunović je glasao protiv, a Betim Osmani iz Mitrovačke građanske inicijative je bio uzdržan.

Nakon što su Srbi napustili sve prištinske institucije novembra prošle godine, 14. decembra, odbornici Srpske liste u Severnoj Mitrovici, zamenjeni su Albancima i Bošnjacima, koji su bili sledeći na listi sa najviše osvojenih glasova.

Zamenjeno je svih 16 odbornika, a u novom skupštinskom savezu je i jedan Srbin, Dušan Milunović, iz Građanske inicijative “Za srpski opstanak”.

Otvaranje glavnog mosta na Ibru je deo razgovora između Beograda i Prištine, a da će se saobraćaj preko njega odvijati nesmetano, najavio je još 2020. godine tadašnji gradonačelnik Južnog dela Kosovske Mitrovice Agim Bahtiri.

Između južnog i severnog dela Kosovske Mitrovice postoji nekoliko mostova koji su funkcionalni i saobraćaj se preko njih odvija potpuno normalno.

indeksonline.rs/Tanjug