Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić izjavio je danas da će ova godina u domaćem turizmu biti upamćena po ulaganjima u nautičku infrastrukturu.

„Razvoj nautičkog turizma je apsolutni prioritet, a Podunavlјe jedna od glavnih destinacija u našem fokusu“, rekao je Kandić na otvaranju 43. Međunarodnog sajma nautike, lova i ribolova.
On je tom prilikom istakao da je Vlada Srbije pokrenula višegodišnji projekat „Zaplovi Srbijom“ koji obuhvata ulaganja u izgradnju nautičke infrastrukture u vrednosti od blizu 28 miliona evra.

Ministarstvo turizma će, kako je rekao, aktivno učestvovati u ovim aktivnostima tako što će u ovoj godini izdvojiti više od 7 miliona evra za izgradnju marine u Velikom Gradištu i četiri infrastrukturna projekta na Dunavu.

Kandić je takođe naveo da se 30. aprila očekuje prvo pristajanje u međunarodno putničko pristanište u Smederevu, a 3. maja u Sremsku Mitrovicu, kao i da će do početka sledeće nautičke sezone biti otvorena još tri pristana, i to u Šapcu, Ramu i Zemunu.

Govoreći o lovu i ribolovu, rekao je da je Srbija još uvek u fazi priče o potencijalima za razvoj ove vrste turizma i tome u prilog naveo da Srbiju godišnje poseti oko 10.000 inostranih lovaca.

Dobra okolnost je, tvrdi Kandić, što je država konačno počela da se bavi izgradnjom infrastrukture za razvoj lovnog turizma koja se pre svega odnosi na izgradnju smeštajnih kapaciteta, odnosno lovačkih domova, i posebno istakao lovački dom u Rači koji zadovolјava najviše standarde.