Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić učestvovala je na debati posvećenoj ubrzanom prevazilaženju posledica pandemije Kovid 19, kao i sprovođenju mera iz Agende o održivom razvoju 2030, koja je održana u okviru 56. sednice Komisije o stanovništvu i razvoju Ujedinjenih nacija, koja se održava u NJujorku.

Ministarka Kisić je da nakon tri godine od izbijanja pandemije Kovid 19, bez obzira na ubrzani tehnološki razvoj, napredak i postavljene planove, svi treba da budu svesni da se ovakve pojave mogu iznova desiti i da zato moramo biti spremni na nove izazove.

Zahvaljujići na organizaciji ove diskusije, u trenutku kada je očigledno da ovaj virus jenjava, neophodno da svi zajedno ukažemo na važnost zajedničkog rada, solidarnosti i spremnosti da jedni drugima pomognemo, navela je Kisić.

Kisić je istakla da je ponosna na to kako je Srbija delovala u periodu pandemije i kako je pored svih izazova uspela da veoma brzo primeni sve potrebne protivepidemijske mere.

Ministarka Kisić je ukazala da je Srbija i pored velikog broja izazova među prvim zemljama u svetu nabavila dovoljnu količinu vakcina, da je sprovela masovnu vakcinaciju, da je vakcina bila dostupna svima. Pored toga, Srbija je bila u prilici da donira vakcine čak i zemljama EU, dok je 1000 građana iz različitih zemalja dolazilo u Srbiju da bi se vakcinisalo.

„Ponosna sam što je Srbija uspela da sva finansijska davanja – penzije, plate, socijalna davanja, budu isplaćivana na vreme i bez ikakvog zastoja“, rekla je Kisić i dodala da je Srbija pokazala spremnost i solidarnost da pomoć deli i pruži drugim zemljama, jer uspešan razvoj možemo postići jedino ukoliko zajednički delujemo i pokažemo solidarnost i spremnost da pomognemo.

Kisić je izjavila i da postizanje ciljeva održivog razvoja iz Agende 2030 predstavlja jedan od prioriteta Republike Srbije, koja ulaže maksimalne napore kako bi osigurala stabilnu i sigurnu budućnost svojih građana.