SARAJEVO – Član Predsedništva BiH Željko Komšić rekao je danas da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik “nastavlja po starom ka konačnom cilju”, odnosno da je “vrlo otvoreno rekao da je cilj da deo BiH pripoji Srbiji”.

“To mi znamo, to je jedan od ciljeva koji agresor nije uspeo da realizuje, ali vidimo da se od toga cilja ne odustaje. Vređanje žrtava genocida samo potvrđuje da su takvi spremni na nove zločine”, rekao je Komšić, preneo je klix.ba.

Dodik je danas, obraćajući se na obeležavanju Dana sećanja na žrtve zločina – genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini, poručio da je “srpski narod jedinstven i u stradanju”.

“Danas smo objedinjeni zato što pripadamo jednom narodu. Jednoga dana ćemo biti i jedna država i niko nas neće sprečiti u tome”, rekao je Dodik.

Komšić se osvrnuo i na izjavu ministra spoljnih poslova BiH Elmedina Konakovića, za koga je rekao da je pokušao da “ućutka sve one koji imaju nameru da se suprotstave Dodiku i onima koji stoje iza njega”.

“Taktika guranja glave u pesak i nametanje uverenja da će problem nestati ako se dovoljno dugo pravimo da ne postoji je pogubna. Bojim se da pejntbol takmičenje ne može da reši ovu situaciju”, istakao je Komšić.

Konaković je izjavio da Dodik samo priziva nove sukobe i da, “ako je već tako, da se suoči sa njim u pejntbolu na nekoj planini i da onde oseti kako je prespavati jednu noć u šumama, u koje bi slao tuđu decu da ratuju”.

indeksonline.rs/Tanjug