SARAJEVO – Ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković rekao je danas da predsednik RS Milorad Dodik “zapravo samo priziva nove sukobe”, komentarišući Dodikove izjave na obeležavanju Dana sećanja na žrtve logora Jasenovac.

“Svi u BiH, a i šire znaju da bi bilo kakav nasilan proces secesije ili nasilan proces prekrajanja postignutog unutrašnjeg uređenja vodio u konflikt. Ni moji, ni Dodikovi snovi, ne mogu se jednostrano realizovati u ovoj zemlji, i može samo ono o čemu se dogovorimo”, kazao je Konaković u izjavi za N1 Hrvatska.

Dodik je danas, obraćajući se na obeležavanju Dana sećanja na žrtve zločina – genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini, rekao da je “srpski narod jedinstven i u stradanju”.

“Danas smo objedinjeni zato što pripadamo jednom narodu. Jednoga dana ćemo biti i jedna država i niko nas neće sprečiti u tome”, rekao je Dodik.

Šef diplomatije BiH dodao je da je Dodikov poziv na otcepljenje suprotan želji za uspostavljanjem BiH kao građanske države s jednim predsednikom, bez entiteta i kantona što je, kako kaže, podjednako nerealno u postojećem odnosu snaga.

Dodika je pozvao da se, “ako već priziva sukobe, suoči sa njim u pejntbolu na nekoj planini i da onde oseti kako je prespavati jednu noć u šumama u koje bi slao tuđu decu da ratuju”.

Član Predsedništva BiH Denis Bećirović je rekao da Dodik zagovara “zločinački projekat velike Srbije”, ali da od njegovih najava ujedinjenja sa Srbijom ”neće biti ništa”.

On je rekao da Tužilaštvo BiH sada mora da reaguje jer je, kako je rekao, “Dodik u Donjoj Gradini javno priznao i objavio ključne antidejtonske projektne zadatke”.

“Zločinački projekt velike Srbije, koji je devedesetih doveo do agresije na susedne države i genocida nad Bošnjacima, nije mrtav. Postoji osmišljen velikodržavni plan koji se sprovodi s ciljem proglašenja RS državom i ujedinjenja sa Srbijom”, izjavio je Bećirović.

indeksonline.rs/Tanjug