BEOGRAD – Direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić rekao je danas da će potpisani ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji američke kompanije Majkrosoft i TS Venčrs fonda Telekoma Srbija pomoći da se višestruko poveća izvoz srpskog IT sektora.

“Ugovor znači dodatno jačanje fonda Telekoma, jer za godinu i po dana mi smo pomogli devet startapa koji su kvalitetni i sa velikim potencijalom, ali njima su pored finansiranja potrebni i Majkrosoft paketi i alati”, rekao je Lučić za TV Prva.

Istakao je da će vrednost pomoći u alatima biti do 150.000 evra i pozvao startape da se prijave za pomoć Telekomovog fonda.

“To je bitno za sve mlade kompanije u početnoj fazi. Majkrosoft je prepoznao nas kao nekog ko bira kvalitetne startape i pomaže mladim ljudima da u Srbiji naprave proizvod koji ćemo izvoziti”, rekao je Lučić.

Naglasio je da će Telekom pokušava da sličan aranžman tokom sledećeg kvartala ostvarimo i sa Amazonom jer, kako je rekao, i ta kompanija poseduje klaud, i internet alate koje veliki broj startapa u Srbiji koristi.

“Pozvao bih sve startape da se slobodno obrate našem habu. Mi ćemo se potruditi da svake godine odaberemo minimalno između pet i 10 ideja. Ove godine ćemo se potruditi da ostvarimo saradnju i sa drugim američkim kompanija koje finansiraju startape u srednjoj fazi kako bismo pomogli tim startapima kada završe proizvod punu ekspanziju”, objasnio je Lučić.

Ocenio je da je ugovor veliki podsticaj za srpsku privredu jer je IT, kako je ranije navela i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić jedan od najboljih srpskih izvoznih proizvoda.

“Mi pokušavamo da pomognemo mladim ljudima da u Srbiji naprave proizvod koji će izvoziti. Mislim da će zahvaljujući našem fondu višestruko porasti izvoz IT sektora u Srbiji”, ocenio je Lučić.

Kako je objasnio, za dva od devet startapa postoje ozbiljne prognoze da će postati prvi srpski “junikorni” (jednorozi), odnosno da će vredeti više od milijardu dolara.

“Ti startapi razvijaju inovativne ideje, jedna je iz domena zdravstva, odnosno brzo otkrivanje srčanih mana, a druga iz domena mikroprocesora”, istakao je Lučić.

Dodao je da je Telekom Srbija zajedno sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija i Vladom Srbije započeo projekat pokrivanja najudaljenijih sela optikom koje vlada finansira uz pomoć Evropske unije i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

“To je veoma važan projekat kako bi se zadržali ljudi da ostanu na “svojim ognjištima”. To će biti kvalitet interneta ravan onom u centru Beograda”, naveo je Lučić.

Kako je objasnio, cilj akcije je da 120.000 domaćinstava u najudaljenijim delovima zemlje dobije optički internet.

“Država će pomoći sa 250 miliona evra, a Telekom će izgraditi veći deo te mreže. Srbija će pomoću te akcije doći među zemlje sa najzastupljenijim internetom”, rekao je Lučić i dodao da je Telekom Srbija već pokrio 1,5 miliona domaćinstava u gradovima.

Najavio je da u junu Telekom izlazi na nemačko tržište gde će ponuditi kartice mobilne telefonije, namenjene pre svega građanima Srbije, BiH i Crne Gore koji žive i rade u Nemačkoj.

Objasnio je da će usluga biti konkurenta na tom tržištu i omogućiti korisnicima besplatan razgovor sa korisnicima u Srbiji i Crnoj Gori, kada iz Nemačke dođu u Srbiju ili Crnu Goru.
Dodao je i da će korisnicima biti ponuđen i set top box sa svim kanalima koji su ponuđeni u Srbiji.

Lučić je naveo da Telekom otvara 30 poslovnica u Nemačkoj, što je ogroman izazov, ali i velika šansa jer je reč o dosta velikom tržištu.

Kada je u pitanju amandman evroparlamentaraca, koji su tražili da u izveštaj specijalnog izaslanika EU za Srbiju Vladimira Bilčika, ipak, uđe i Telekom, Lučić objašnjava da se po tom pitanju kompanija neće izjašnjavati sve dok se procedura u Evropskom parlamentu ne završi.

Jer, ne želimo da vršimo pritisak nekim saopštenjima, dodao je Lučič.

“Opet je po sredi netransparentna kampanja naše konkurencije koja preko svojih kanala napada našu kompaniju, i koja misli da im je sve dozvoljeno, jer praktično su oni lobirali za te amandmane. Takođe optužuju evro parlamentarce koji se ne slažu sa njima za korupciju”, rekao je Lučić.

Dodao je da konkurencija Telekomu čak uskraćuje i pravo da se preko svojih predstavništava sastaje sa evroparlamentarcima.

“Bitno je da je istina na našoj strani i napadi konkurencije nas neće zaustaviti, a razlog naše konkurencije za napad je brzi gubitak tržišnog učešća. Kada smo krenuli u proces razvoja imali smo 500.000 manje korisnika od SBB-a a sada imamo 250.000 više u Srbiji. Slična situacija je i u BiH”, naglasio je Lučić.

indeksonline.rs/Tanjug