PARIZ – Povodom odluke Ustavnog saveta Francuske, koji je dao zeleno svetlo za nepopularnu reformu penzionog sistema kojom se povećava starosna granica za odlazak u penziju za dve godine, francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je njegov moto “nikada ne odustaj”.

Makron se osvrnuo na odluku Ustavnog saveta tokom posete katedrali Notr Dam na godišnjicu požara koji je uništio proslavljeni simbol Pariza čija je izgradnja započeta 1163. godine, a završena 1345. godine.

U međuvremenu Fransoa Rufin, poslanik levičarske stranke LFI, na Tviteru je optužio vladu da je proglasila zakon o penzijama “kao lopovi u noći”.

Proglašenje zakona usledilo je nakon što je Ustavni savet Francuske u petak podržao vladinu meru koja je prouzrokovala višemesečne burne rasprave i proteste i koja je prošla kroz parlament bez glasanja zbog nedostatka većine, prenosi Rojters.

Francuski zakonodavci koji su odlučili da se progresivno podiže starosna granica za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, duboko su nepopularni, a novi talas protesta izbio je odmah nakon odluke i odobrenja Ustavnog saveta.

Oko 4.000 ljudi okupilo se juče ispred zgrade Gradskog veća u Parizu, a uveče su demonstranti u centru Pariza palili kante za smeće i uzvikivali parole.

Protesti su održani i u Renu, Lionu, Nici i drugim gradovima Francuske, sindikati su pozvali vladu da ne donese zakon uprkos odobrenju Ustavnog saveta, a radnike da izađu na masovne protesni marš za Praznik rada 1. maj.

Odbijen je i poziv koji je predsednik Makron uputio sindikatima u nameri da se sastane sa sindikalnim liderima.

Vlada planira da od septembra započne primenu novog zakona.

indeksonline.rs/Tanjug