BEOGRAD – Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović objasnio je da do rasta cene goriva dolazi zbog rasta kotacija benzina i dizela, ocenio da je situacija sa zalihama u Srbiji dobra, ali i da dosta zavisi od prohodnosti Dunava.

On je za RTS naveo da je ove nedelje porasla kotacija benzina i dizela za oko tri dinara po litru i dodao da na promenu cene derivata utiču i drugi faktori kao zavisni troškovi uvoza i kurs dolara.

Mićović je ocenio da je važno da cena goriva odslikava maksimalno kretanje na tržištu.

Dodaje da ako cena nije realno određena, može doći do pada zaliha, što, kako je ocenio, nije ničiji interes.

Naveo je da umesto nafte koja je nekad prevaljivala veliki razdaljine, došlo do globalne promene, pa su sada derivati u toj situaciji.

On kaže da su maksimalno angažovani svi mogući tankeri na celom svetu jer roba prevaljuje razdaljine koje ranije nije morala da prevali.

Objašnjava da Srbija ima “logistički tesnac” jer dosta zavisi od prohodnosti Dunava, pa je srećna okolnost što je vodostaj sada dobar.

“Ima derivata u okruženju i moguće je obezbediti uvoz. Sirova nafta se takođe uredno doprema naftovodom do rafinerije u Pančevu. Nemamo u tom smislu nikakav problem, ali pošto su se, globalno gledajući, tržišta preusmerila na alternativne izvore, onda više nemaju drugu alternativu. Ako i ti alternativni izvori budu dovedeni u pitanje, što se dešavalo, onda će možda nastati problem veći nego što je bio ranije”, navodi Mićović.

On je ocenio da srpska država radi na povećanju obaveznih rezervi čija je namena da se premoste veliki problemi.

“Zalihe su sada na dobrom nivou jer je pametno vođena politika cena u prethodnom periodu i država je investirala u kupovinu derivata nafte”, kaže Mićović.

Govoreći o globalnoj situaciji oko nafte on je rekao da naftne kompanije koje imaju svoje izvore priželjkuju rast cena, ali da visoke cene po pravilu smanjuju potrošnju, zbog čega ravnoteža svima odgovara.

Mićović smatra da koridor cena između 75 i 85 dolara za barel zadovoljava potrebe i potrošača i proizvodnje.

Ocenio je da je OPEK iznenadio svet odlukom o dodatnom smanjenju proizvodnje i istakao da ipak nema burnih promena koje su najavljivane.

Objasnio je da je OPEK odluku o redukciji doneo posle procene da će doći do pada potražnje na tržištu.

“Žele da redukuju i proizvodnju, kako bi uskladili odnos ponude i potražnje. Svedoci smo da se ove nedelje cena nafte pomerila sa 78 na 85 dolara i tu je stala. Nema burnih promena koje su najavljivane”, navodi Mićović.

indeksonline.rs/Tanjug