BEOGRAD – Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović izjavio je danas da će vreme za 1. maj biti toplo i u većini mesta bez padavina, uz mogućnost kratkotrajnih pljuskoga na planinskim predelima, dok se 2. maja popodne očekuju lokalni pljuskovi.

“Drugi maj bi zapadni deo Vojvodine, zapad i jugozapad Srbije imao uslove za one lokalne pljuskove i to pre svega popodne, ono što je dobro je ta temperatura koja bi bila između 17 i 21 stepen celzijusa”, rekao je Mihajlović za Tanjug.

Od sredine predstojeće sedmice, prema rečima Mihajlovića, vreme će biti promenljivo i nestabilno do 10. maja, kada se po informacijama Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) očekuje stabilizacija vremena.

“Više padavina na više mesta tako da bi temperatura ostala slična, stepen dva niža, u sredu, četvrtak i petak. Za vikend i početak one tamo sedmice bi i dalje imali nestabilno vreme, a neku stabilizaciju vremena možemo najaviti 10. maja”, naveo je Mihajlović za Tanjug.

Mihajlović je rekao da će temperatura u maju mesecu biti malo viša u odnosu na prosek, uz 10 do 13 kišnih dana sa padavinama koje su uobičajene za ovaj mesec.

“Pljuskovi imaju izuzetno lokalni karakter, to su one kratkotrajne veće količine padavina na malom prostoru. Srednje stanje atmosfere, odnosno klimatska karakteristika našeg područja jeste upravo promenljivo, nestabilno vreme i česta pojava pljuskova”, zaključio je Mihajlović.