BEOGRAD – Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je glumac Miloš Biković koji je govorio o svojoj ulozi u ruskom filmu “Izazov”, prvom ostvarenju snimanom u svemiru, čija je srpska premijera večeras u bioskopu Sinepleks Galerija.

Biković je istakao da je film “jedna vrsta pionirskog pothvata”, pošto su reditelj Klim Šipensko i glavna glumica Julija Peresild snimali u Međunarodnoj svemirskoj stanici.

U filmu Biković igra glavnu mušku ulogu hirurga, jednog od ljudi koji treba da poleti na Međunarodnu svemirsku stanicu, jer se tamo desio nesrećni slučaj, kosmonaut je ostao u teškom stanju i neophodna je operacija u bestežinskom stanju.

“Dobar deo je snimljen na Zemlji, gde ja učestvujem. Za mene se to iskustvo ne razlikuje mnogo, osim što sam imao neke pripreme za let u kosmos, kao deo obuke koje prolaze kosmonauti”, rekao je srpski glumac.

Biković je dodao da je u Centru za pripremu kosmonauta ulazio u centrifugu u kojoj je trpio silu od 4 G, kao prilikom poletanja rakete.

Svoj deo Biković je snimao u avionu Iljušin, iznutra postavljenom sa strunjačama, koji bi se popeo na 9.000 metara nadmorske visine, da bi u poniranju do 6.000 metara omogućio 23 sekunde bestežinskog stanja.

“Tako deset puta ujutro, pa pauza za ručak, i onda još deset puta. To je jedan snimajući dan. To je neverovatno iskustvo. Gubite osećaj za ravnotežu i orijentaciju”; rekao je Biković.

Prema njegovim rečima, uz njega je bio instruktor koji se držao za šipku i bio je spreman da ga spusti ako vidi da su mu noge iznad glave pred kraj leta u bestežinskom stanju, kako ne bi slomo vrat.

Za Bikovića snimanje “Izazova” je bilo “zanimljivo, neobično i jedinstveno iskustvo”.

Podsetivši da je sa Šipenkom prethodno snimio “Slugu”, najgledaniji ruski film svih vremena, Biković je oceno da je kao reditelj “dokazao da vešto vlada različitim žanrovima”.

Biković je ocneio da Šipenko stvara vizuelno i energetski različite filmove podjednako uspešno i da je trenutno jedna od najvažnijih reditelja u Rusiji.

O glumačkom izazovu rada na novom Šipenkovom ostvarenju, Biković je dodao da nije bio svestan u šta se upušta dok mu nisu prišli sa padobranom i rekli mu da potpiše da leti na svoju odgovornost.

“Onda mi daju kratki brifing: ‘Da vam kažem, nekad avioni padaju. To se nikad nije desilo sa ovim, ali da znate. Ovo vam je ručka. Ako se upali crveno, morate da izađete na ova vrata i povučete ovo sedam sekundi posle pada. Idemo!’ Posle toga treba nešto da se glumi”, priznao je glumac.

Prema njegovim rečima, za film kao što je “Izazov” niko ne može biti unapred pripremljen ali je ekipa svoj posao realtivno brzo odradila.

“Fokusiram se na zadatak. Radim najbolje što mogu to što sma odabrao da radim”, zaključio je Biković.

indeksonline.rs/Tanjug