BEOGRAD – Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević položio je danas, povodom Dana sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji 1941, venac na Spomenik pilotima braniocima Beograda na Zemunskom keju.

Ministar je podsetio je da su pre 82 godine fašističke i nacističke sile kukavički i podlo napale našu otadžbinu.

“Klanjamo se senima onih koji su bili najhrabriji u tim teškim aprilskim danima, u Aprilskom ratu i polažemo vence odajući priznanje i večnu zahvalnost i današnjih, ali i sutrašnjih generacija, hrabim prilotima kraljevskog ratnog vazduhoplovstva koji su uspeli, u neravnopravnim uslovima da polete i brane nebo tadašnje države, čak da zadaju udarce i napade na teritoriju fašističkih i nacističkih država, što se desilo prvi put u Drugom svetskom ratu”, istakao je Vučević.

On je naglasio da je “vreme koje je posle toga došlo nekako nametnulo da zaboravimo herojstvo naših pilota, boraca, junaka”.

“Danas Srbija stoji uspravno, ne stideći se svoje istorije, ne stideći se onih koji su bili najhrabriji među nama.

Odajući poštu najhrabrijima, među njima svakako jeste 11 pilota koji su poginuli nad nebom Beograda, ne zaboravljamo ni sve one druge koji su stradali u Aprilskom ratu i tokom okupacije u Drugom svetskom ratu. Neka im je večna slava, a neka je večna sramota svima onima koji su kukavički napali i okupirali našu državu, a i onima koji su pogazili datu reč i nisu branili svoju otadžbinu”, poručio je ministar Vučević.

Vence su položili delegacija Vojske Srbije predvođena komandantom Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnikom Duškom Žarkovićem, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici Grada Beograda i udruženja koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije.

Polaganjem venaca kraj Spomenika pilotima braniocima Beograda obeleženo je 82 godine od kako je, bombardovanjem Beograda, počeo napad nacističke Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

indeksonline.rs/Tanjug