NOVI PAZAR – Muslimani širom sveta danas proslavljaju prvi dan Ramazanskog bajrama, jedan od najvećih islamskih praznika koji označava kraj jednomesečnog posta i dan spuštanja Božije milosti na one koji su mu bili odani tokom meseca Ramazana.

Bajram je nastupio u zoru nakon što su muslimani u džamijama obavili posebnu molitvu, bajram namaz.

“Ramazanski bajram je dan radosti i zadovoljstva. Vernici se raduju dodeli nagrade od Boga nakon Ramazana i dobrih dela koje su činili. Poruka Bajrama je i ono što je tradicija naroda na ovim prostorima, da se obilaze rođaci, komšije i prijatelji, da se vernici pomažu i da se poklonima daruju najmlađi koji se i najviše raduju ovom blagdanu (prazniku). Sve to ukazuje na radost, tog dana raduju se i naše komšije nemuslimani sa kojima proslavljamo Bajram“, rekao je muftija u Islamskoj zajednici Srbije Senad Halitović.

Ovaj praznik, koji se proslavlja tri dana, predstavlja radost za vernike zbog nagrade koju su zaslužili jer su se 30 dana od zore do zalaska sunca suzdržavali od hrane i pića, ružnih misli, govora i dela.

„Moja je želja da Bog svakom čoveku koji je činio dobra dela tokom Ramazana primi ta dela da im ispuni njihove želje i očekivanja koja su za njihovo dobro”, rekao je muftija.

On je poželeo i da Bog pomogne i smiluje se ljudima koji stradaju na mestima pogođenim prirodnim katastrofama i ratovima.

“Da prestanu ratovi na Bliskom istoku, između Rusije i Ukrajine, stradaju nedužni ljudi. To donosi patnju i stradanje. Molim Boga da ovaj Bajram učini danima radosti za sve ljude na ovom svetu“, naveo je Halitović.

Prema zakonu o državnim i drugim praznicima petak je za muslimane u Srbiji neradan dan.

Molitvom posle svitanja, muslimani obeležavaju prvi dan Ramazanskog bajrama. Uz bogatu trpezu, običaj je da se prvi dan Bajrama provodi u krugu porodice, koja se okuplja kod najstarijih članova.

Drugi dan obilaze se groblja, dok se treći dan provodi u druženju sa prijateljima, poznanicima i komšijama.

Ramazanski bajram čestita se tradicionalno, rečima “Bajram šerif mubarek olsun”.

indeksonline.rs/Tanjug