HAG – U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu danas je ispitivanjem svedoka nastavljeno suđenje bivšim vođama tzv. OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

Svedoka na poluzatvorenoj sednici ispituju advokati odbrane, nakon čega ce sledeći svedok na takođe poluzatvorenoj sednici imati svoje izlaganje.

Svedoci tužilaštva su počeli sa izlaganjem u utorak 11.aprila, dok je pre toga odbrana iznela svoja uvodna izlaganja.

Svedočenje se u sudnici odvija na poluzatvorenoj sednici, odnosno svedoka mogu čuti samo prisutni u sudnici, dok u video prenosu, bez tona, putem video konferencijske veze samo mogu samo da se vide članovi sudskog veća.

Zaštićeni svedok je prvo imao svoje slobodno izlaganje, nakon čega su usledila pitanja tužilaštva, odbrane i sudskog veća.

Na početku suđenja 3. aprila okrivljeni su zajedno sa svojim braniocima izneli uvodna izlaganja i tada su svi negirali optužbe.

U ovom postupku odobreno je učešće 140 žrtava

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na Kosovu i Metohiji i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. godine na više mesta na KiM, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici tzv. OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bila aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na KiM, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv tzv. OVK.

indeksonline.rs/Tanjug