HAG – U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu danas je ispitivanjem svedoka nastavljeno suđenje bivšim vođama tzv. OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

Svedoci tužilaštva su počeli sa izlaganjem u utorak 11.aprila, dok je pre toga odbrana iznela svoja uvodna izlaganja.

Svedočenje se u sudnici odvija na poluzatvorenoj sednici, odnosno svedoka mogu čuti samo prisutni u sudnici, dok u video prenosu, bez tona, putem video konferencijske veze samo mogu videti članovi sudskog veća.

Zaštićeni svedok je prvo imao svoje slobodno izlaganje, nakon čega su usledila pitanja tužilaštva, odbrane i sudskog veća.

Prethodne nedelje okrivljeni su zajedno sa svojim braniocima izneli uvodna izlaganja i tada su svi negirali optužbe.

U ovom postupku odobreno je učešće 140 žrtava.

Suđenje nekadašnjim vođama tzv. OVK počelo je 3. aprila.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na Kosovu i Metohiji i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. godine na više mesta na KiM, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici tzv. OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bila aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na KiM, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv tzv. OVK.

indeksonline.rs/Tanjug